Fotoğraf: Oslo'da Dışişleri Bakanlığı önünde Afganistanlı göçmenlerin protestosu/Lokmat Times
Haberin Kürtçesi için tıklayın
ABD'li ve Avrupalı diplomatlar, Pazartesi günü Norveç'in başkenti Oslo'da, Ağustos'tan bu yana Afganistan'da iktidarı elinde tutan Taliban yönetimi temsilcileriyle ülkedeki insani krizin nasıl hafifletilebileceği konusunda görüşmelere başladılar.
Görüşmeler Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele almasından sonra Batılı diplomatlarla ilk buluşması.
Oslo'da protesto
Görüşmelerin başladığı saatlerde Oslo'da Dışişleri Bakanlığı önünde toplanan Norveçte yaşayan Afganistanlılar, Talibanın muhatap alınmasını kınayan sloganlarla görüşmeleri eleştirdiler.
Göstericiler, Afganistan'daki tutsakların serbest bırakılmasını istediler. Birleşmiş Milletler'e "uyan BM" sloganlarıyla seslenerek Taliban'a itibar kazandırılmasını protesto ettiler
Taliban'ın önceliği bloke edilmiş 10 milyar dolar
Toplantılardan Taliban'ın en önemli beklentisi, Afganistan'ın ABD ve diğer Batılı ülkelerde bloke edilen hesaplarındaki yaklaşık 10 milyar doların serbest bırakılması.
Taliban delegasyonundan Şafiullah Azam Pazar gecesi Oslo'ya ayak bastığında yaptığı açıklamada "Batılılardan Afgan varlıklarını dondurarak sıradan Afganları cezalandırmamalarını istiyoruz." dedi.
"Açlık nedeniyle, ölümcül kış nedeniyle, uluslararası toplumun siyasi anlaşmazlıkları nedeniyle onları cezalandırmak yerine Afganları desteklemesinin zamanı geldiğini düşünüyoruz." dedi.
Toplantıya AB, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve ev sahibi Norveç'ten diplomatlar katılıyor. Görüşmeler öncesinde Batılı diplomatlar, Afganistan'daki mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri hakkında bilgi almak için Afgan kadın hakları aktivistleri ve insan hakları savunucularıyla bir araya geldi.
ABD özel temsilcisi Thomas West, Pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İstikrarlı, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir Afganistan'a ilişkin kalıcı çıkarlarımız konusunda Taliban ile açık görüşlü diplomasiye devam edeceğiz." dedi.
Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt de, Taliban'la müzakerelere arabuluculuk yapmaları dolayısıyla getirilen eleştirilere Afganistan'daki 39 milyon insanın ekonomik bir çöküş, COVID-19 salgını ve kuraklık altında ezildiğini belirterek "Eğer yardım onlara zamanında ulaşmazsa bir milyon çocuk açlıktan ölebilir ve bu yıl nüfusun %97'si yoksulluk sınırının altına düşebilir" dedi. (AEK)