İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Güney Osetya ve Gürcistan’da yaşanan bombalama ve çatışmalarda hayatını kaybeden, yaralanan ve zorla yer değiştiren sivil nüfusun sayısının tam olarak bilinmemesinden endişe duyduğunu açıkladı.
Pek çok raporda sivil kayıplarla ilgili birbirinden çok farklı rakamların sunulduğunu belirten HRW, doğru rakamlara ulaşabilmek için kendi gözlemcilerinin birinci elden araştırma yaptıklarını, şu ana kadar sadece yaralılar ve mülteciler hakkında bilgi sahibi olabildiğini duyurdu.
"Hiç bu kadar ağır bombardıman duymamıştım"
Yaşlı bir adam HRW’ya şunları anlatıyor:
“Hayatımda hiç bu kadar ağır bir bombardıman duymamıştım. 2 gün boyunca bodrumda saklandım. En nihayetinde dışarı çıkmaya cesaret ettim. Dışarı çıkmamdan hemen sonra bir bomba evimin çatışına düşerek infilak etti. Kendimi bombalardan savunmak için toprağa gömmeye çalışıyordum ki ikinci bir bomba yakınıma düştü. Bombadan dağılan parçacıklar bacağımı yaraladı. O kadar korktum ki koşarak kaçmaya başladım. Şimdiyse iki oğluma, kızıma ve iki torunuma ne olduğunu kimse bilmiyor”
Alagir’deki mülteci kampını ziyaret eden HRW yetkilileri bir düzineden fazla mülteci ile konuştular. Şinvali'den gelen mülteciler, aralıksız bombalamalardan dolayı 3 gün süreyle evlerinin bodrumlarına sığındıklarını ve ancak Rus kolluk güçleri şehrin kontrolünü ele geçirip yerel halkı güvenli bölgelere taşımaya başladığında dışarı çıkmaya cesaret ettiklerini söylediler. Otobüs başına 27 kişi olmak üzere 6 otobüsün Rus ordusu eşliğinde mültecileri güvenli bölgelere aktarıldı.
Satskhenet köyü sakinleri, köylerinin 7 Ağustos gecesi ağır topçu ateşine tutulduğunu ve yüzden fazla kadın, çocuk ve yaşlının evlerinden kaçarak 2 gün boyunca ormanda saklandıklarını, sonrasındaysa Ger Köyüne kendi imkanlarıyla gelerek Rus Ordusu tarafından Kuzey Osetya’ya taşındıklarını bildirdi.
Bombalama ve topçu ateşinden kaçarken pek çok aile üyesi birbirinden ayrılmak zorunda kaldı. Yakınlarını kaybedenlerin açıklamalarına göre akrabalarının nerede ve ne durumda olduğu konusunda hiçbir bilgileri yok.
Yaralılar
HRW, Kuzey Osetya’daki tek gezici hastaneyi ziyaret ederek yaralılar hakkında bilgi aldı. Rusya Acil Durum Bakanlığı'nca tahsis edilen hastane, Alagir köyü yakınlarında bulunuyor.
Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre 9 Ağustos’u 10’una bağlayan gece, yüzde doksanı askeri personel olmak üzere 52 yaralı gezici hastaneye getirilmiş. Kuzey Osetya’daki hastanelere yerleştirilmeden önce bölgedeki tüm yaralıların gezici hastaneye getirildiğini açıklayan görevli, 52 yaralının büyük bölümünün Güney Osetya’nın başkenti Şinvali’den ve komşu köylerden geldiklerini söyledi.
Hastane görevlileri, 20’si ağır olmak üzere 170 yaralı daha beklediklerini belirtti.
Kaçanlar ve yerlerinden edilenler
Rusya Federal Göçmenlik Servisi’nin HRW’ya yaptığı açıklamada, yaşanan yüksek yoğunluklu çatışmalar nedeniyle Rusya’ya kaçan mülteci sayısının 8 Ağustos itibarıyla 24 bin 32 olduğu söylendi.
Ancak Rus Federal Göçmenlik Servisi Rusya’ya giriş yapan 11 bin 190 Güney Osetyalının anavatanlarındaki milislere Gürcistan’a karşı çatışmalarda yardım etmek üzere çıkış yaparak Güney Osetya’ya döndüklerini bildirdi. Yer değiştiren insan sayısının tam olarak belirlenmesinin, birden fazla giriş ve çıkış yapan insanlar sebebiyle güç olduğu da Rusya yetkililerinden yapılan açıklamalar arasında.
Mülteciler, Rusya Güney Osetyalılara İnsani Destek Kumanda Merkezi tarafından okul yurtlarında, kolejlerde ve ana okullara yerleştirildiler.
Merkez yetkilileri, birkaç yüz kadın ve çocuğun da Rusya’nın güneyindeki Krasnodar ve Stavropol kentlerindeki yazlık dinlenme yerlerine yerleştirildiğini belirtti. Geçici konaklama hizmeti sunulması amacıyla Alagir bölgesinde de çadır kampları kuruldu. (RFG/TK)