Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 18 Mayıs'ta açıkladığı yeni ortaöğretim modeli ile ilgili Eğitim Sen bir açıklama yaparak, "Bizim için temel sorun; ortaöğretimin hangi düzlemde yeniden yapılandırılacağı sorunudur." dedi.
"Ortaöğretim Tasarımı İle Ne Amaçlanmaktadır?" başlıkla açıklamada esnek ve modülerlik yerine, öğrencilerin gereksinimleri, tercihleri ve isteklerine göre yapılandırılmış derslerin üretilmesi gerektiğinin altı çizildi.
TIKLAYIN - "Kamusal, Kaliteli Eğitim Hakkına Bir Darbe Daha"
TIKLAYIN - Liselere Yeni Eğitim Modelinin İlk Sınavı 2024 Yılında Yapılacak
"Milli Eğitim Bakanlığı'nın ideolojik bir tercihle uzun süredir yürüttüğü dönüşüm programı neticesinde, meslek liseleri ve imam hatip liselerinin ortaöğretim içerisindeki payı sistematik biçimde arttırılmıştır."
"Tüm bileşenlerle yeniden inşa"
Bu politikanın bir sonucu olarak, sınav sistemlerinde değişikliğe gidildiği ve genel akademik eğitimin baskılanmaya çalışıldığı aktarılan açıklama şöyle devam ediyor:
"Öğrencilerin meslek liselerine, imam hatip liselerine ve açık liseye fiili olarak yönlendirilmesi, sınav sisteminin bu amaca uygun olarak yapılandırılması, yoksul ailelerin çocuklarının hayatlarına camdan duvarlar örmüş, yükseköğretime geçiş sürecini daha baştan belirler hale gelmiştir."
"Eğitim sistemi, okulun tüm bileşenleriyle birlikte yeniden inşa edildiği, işbirliği ve dayanışmayı esas alan demokratik bir yapıda olmalıdır. Okul türü yerine programların farklılaştığı ve öğrencilerin okul tercihinin esas olduğu bir geçiş sistemi ele alınmalıdır.
"Modelin hazırlanma sürecinde görüşülen kesimler kimler?"
Eğitim Sen Milli Eğitim Bakanlığı'na özetle şu soruları sordu:
- 'Ortaöğretim tasarımı' açıklamasında ders çizelgesi, ders sayılarının azaltılması ve derslerin birleştirilmesi şeklinde düzenlenmiştir. Bu dersler kimler tarafından okutulacak, derslerin kazanımları ne olacaktır? Ders alan ağırlıkları dağılımında öğretmenlerin yaşayabileceği sorunlara ilişkin (Norm fazlası, ders dağılımında adalet, eşitlik vb.) hangi önlemler alınmıştır?
- Ortak ders sayısının azaltılması, seçmeli derslerin oranlarının artırılması yönünde açıklanan ders çizelgesi, okul yönetimlerinin var olan yapısı üzerinden öğretmenler arasında ders dağılımı ve öğrencilerimizin ilgi, yetenek ve becerilerine yönelik yönlendirme süreçlerinde yol açacağı eşitsiz uygulamalara yönelik nasıl bir önlem alınmıştır?
- Öğrencilerin yaptığı projeler, portfolyo çalışmaları ve katıldıkları etkinliklerin üniversiteye geçişte etkisinin planlandığı açıklandı. Okullar ve coğrafi bölgeler arasındaki eşitsizliğin son derece derin olduğu ülkemizde bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik atılacak somut adımlar nelerdir?
- Kariyer ofisi nedir? Milli Eğitim Bakanlığı, okulu bir iş bulma kurumu olarak mı yoksa öğrenciyi psikolojik, akademik ve davranış açısından geleceğe hazırlayan bir kurum olarak mı tanımlamaktadır? Rehberlik servislerinin güçlendirilmesi, desteklenmesi yerine 'kariyer ofisi' uygulamasına neden ihtiyaç duyulmuştur?
- Toplumun her kesimi ile görüşülerek hazırlandığı açıklanan 'ortaöğretim tasarımı' hazırlanma sürecinde görüşülen kesimler kimlerdir?
- Öğretmenlerin hak ve özgürlükleri genişletilmeden nitelikli eğitimden söz edilemez. Örneğin, seçim meydanlarında öğretmenlere söz verilen 3600 ek gösterge yaşama geçirilecek midir? Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilecek ve mazerete dayalı tayin hakkı başta olmak üzere tüm hakları iade edilecek midir? Ücretli öğretmen uygulamasına son verilecek midir? (AÖ)