Oğlan çocuğunun sigara içerken görüntülendiği fotoğraflar birçok televizyon kanalı, gazete ve internet sitesinde yayınlandı.
Söz konusu haberi bianet 'e yorumlayan İncilay Cangöz, eleştirel haber çalışmalarının, profesyonel haber kodları/normlarının ideolojik bir işleyişe sahip olduğunu öne sürdüğünü ve yapılan pek çok araştırmanın sonucu da bizi buna ikna ettiğini belirtti.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü Öğretim Üyesi Cangöz, haber değerleri gereği toplumun iktisadi, politik ve ideolojik olarak güçlü kesimlerinin habere erişim ve temsil anlamında hayli avantajlı konumda olduğunu söyledi.
"Ortalama insanlar felaketlerle gündeme geliyor"
Cangöz, buna örnek olarak, "elit" olarak ifade edilen varsıl ailelerin üyelerinin renkli sosyal hayatları, şıklıkları veya zarafetleriyle haber konusu olduklarını, ortalama insanlarınsa yaşadıkları felaketler, kazalar ve sıra dışılıklarla, "bir bebeğin obez olmasıyla", "Örümcek Adam karakterine özenmesiyle" medya gündemine geldiklerini gösterdi.
Cangöz, ölen bir baba ve cesetle yalnız yaşamak durumunda kalan üç yaşında bir oğlan çocuğu haberinde de ortalama insanların yaşadığı acıyı konu edinen bir haber öyküsü klişesi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtti.
"Trajik bir durum olduğu için haber değeri atfedildi"
"Evet sıra dışı ve trajik bir durum. Dolayısıyla haber değeri atfedildi ve gündeme taşındı; altı çizilen nokta ise çocuğun sigara tiryakisi olması. En vahim ve en fazla eleştirilmesi gereken ise hem TV görüntülerinde hem de gazetelerdeki haber fotoğraflarında çocuğun ağzında sigara olmasıdır."
Cangöz, tüm gazetelerin kullandığı fotoğrafın aynı fotoğraf olduğunu ve kaynağın belli olmadığını belirtti ve "anlaşılan tek bir fotoğraf tüm haber örgütlerine gönderilmiş. Kimi haberlere göre çocuk hastanedeki görevlilerden kimi haberlere göre ise polislerden kimilerine göre ise her önüne gelenden sigara istemektedir" diye konuştu.
"Çok tutarsız bir haber öyküsü"
"Üsluba bakılırsa gazeteci buna tanık olmuş fakat aynı gazeteci birden fazla yerde nasıl olabilmiş?" On beş günde bu çocuk tiryaki mi olmuş?" sorularını soran Cangöz, "tüm dünyada sigarayı bırakma kampanyaların bu kadar arttığı, sigara reklamlarının yasaklandığı bir ortamda böylesi bir haber fotoğrafı çok gereksiz buluyorum. Ayrıca, çok tutarsız bir haber öyküsü dolayısıyla inandırıcı değil" dedi.(NZ/AÖ)