Yurdatapan ile Dilipak'ın birlikte hazırladıkları ve İnkılâp Yayınevi tarafından yayımlanan kitap, Türkiye'nin birçok sorunu hakkında sivil toplum kuruluşlarının hangi ortak paydalarda buluşabildiğini gösteren yazılardan oluşuyor.
Dilipak ile Yurdatapan'ın birlikte yazdıkları bu üçüncü kitapta, aralarında Hüseyin Hatemi, Akın Birdal, Ragıp Duran, Hrant Dink, Baskın Oran, Melda Keskin, Nuray Mert, Ece Temelkuran, Aydın Engin, Murat Belge ve Hüsnü Öndül gibi isimlerin de bulunduğu 24 kişinin denemelerle ilgili görüş ve yorumları da yer alıyor.
İki zıt kutuptan demokrasi ve barış çağrısı
Bugün (Çarşamba) Pera Palas Oteli'nde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Şanar Yurdatapan, bir yıldır süren çalışma sırasında altı bölgede toplantılar yaptığını ve bunların sonuncusunun 27-28 Kasım'da gerçekleştirileceğini söyledi. Kurumlar ve kişilerin hazırlanan web sitesine görüşlerini bildirebileceğini ifade eden Yurdatapan, bu toplantılarda sivil toplum kuruluşlarının da ortak paydasının belirlenmeye çalışılacağını kaydetti. Yurdatapan, görüşlerin de küçük bir kitap olarak bastırılarak meclisteki milletvekillerine dağıtılacağını belirtti.
24 ana başlığın her biri için bir yazı kendisinin, bir yazı Dilipak'ın kaleme aldığını söyleyen Yurdatapan, birbirlerinin yazılarını okumadıklarını, kararı okuyucunun vermesini istediklerini kaydetti.
Abdurrahman Dilipak ise, bunu bir empati hareketi olarak düşündüklerini, çok farklı ve radikal uçlardaki insanlar olarak görülseler de aynı ülkede yaşadıklarını ve birçok ortak değerleri olduğunu ifade etti. Maksatlarını "ittifak ettikleri noktadan işe başlamak, ihtilaflarını çatışma sebebi saymamak" olarak açıklayan Dilipak, sorunları çözmeye çalışarak toplumsal barışı getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Kendilerine "Türkiye'deki Kürtlere ya da Süryanilere ne verelim?" sorusunu sormadıklarını; Bulgaristan'daki, Amerika'daki Türkler ve Müslümanlar için istediklerini diğerleri için de istediklerini belirtti. Dışarıdakiler için talep edilenleri, kendi içlerindeki "ötekiler"e çözüm olarak sunabilmenin peşinde olduklarını açıkladı.
Çözüm bekleyen sorunlara "Ortak Payda" desteği
"Hak, pazarlık konusu yapılamaz" diyen Dilipak, taleplerin ortak olduğunu, tüm kesimlerin barış, adalet ve özgürlük olduğunu söyledi. Kürt, Süryani,Türk etiketlerindense meseleye "insan" gözüyle bakma gerekliliğini ve öncelikli talepleri ortaya koyduklarını dile getirdi.
Toplantı sırasında, kitapta yorumları bulunan Hüseyin Hatemi, Ergin Cinmen, Hrant Dink, Orhan Alkaya da kısa birer konuşma yaparak çözüm bekleyen sorunlara dikkat çektikleri, sivil toplumun istediklerini ifade ettikleri ve entelektüel camiada eksik olan bir girişimi başlattıkları için Dilipak ile Yurdatapan'ı desteklediklerini açıkladı.
bianet'e görüşlerini aktaran Şanar Yurdatapan, Ortak Payda içinde yer alan konulara halkın da katılmasını amaçladıklarını, yavaş da olsa hareketin yayıldığını söyledi ve ülkeyi yönetenlerin toplumla sürekli ilişki içinde olmalarını istedi. Her yıl bir kitap çıkaracaklarını belirten Yurdatapan, Abdurrahman Dilipak'la bir sonraki çalışmalarının başlarından geçen ilginç yargı olaylarıyla, davalarıyla ilgili olacağını açıkladı.
Abdurrahman Dilipak ise topluma verilen bu mesajı yasama, yürütme ve yargı erklerinin de dikkate alması gerektiğini ifade etti. Bir projenin parçası olan kitabın bir başlangıç olduğunu kaydetti.
Yapıtta ayrımcılık, azınlıklar, bilim ve üniversiteler, çalışma yaşamı, çevre korunması, devlet yapısı, devletin sosyal görevleri, dış politika, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, etnik farklılıklar-farklı kimlikler, iletişim, kültür, öğrenim-eğitim, örgütlenme özgürlüğü, pozitif ayrımcılık, toplantı ve gösteri yapma hakkı, yargı, yasal sistem, yasama, yaşam hakkı-kişi dokunulmazlığı, yolsuzluklar, yürütme ana başlıkları yer alıyor.(NS/BB)