Fotoğraf: AA
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatlarından Fırat Çiçek, 6'lı Masa'nın açıkladığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"ni çocuk hakları açısından değerlendirdi.
Çiçek, çocuk haklarına yönelik ihlallerin çözüm başlıklarının yetişkin politikalarının tamamlayıcısı olarak metnin belli başlıklarının altında düzenlendiğine dikkati çekerek şu yorumu yaptı:
"Çocuk haklarıyla ilgili aileden bağımsız politikalar düzenlenmeli"
"Açıkçası bu durum metni hazırlayan politikacıların çocuğu birey olarak görmediği onları ebeveynlerin bir parçası olarak gören yanlış çocuk algısından kaynaklanıyor. Keza çocuklara ilişkin yapılacak düzenlemeler 'Aile' başlığı altında verilmiş. Mutabakat metnine göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını 'Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı' şeklinde yeniden yapılandırmayı vadediyor. Çocuklar ebeveynlerin ve yetişkinlerin tamamlayıcı bir parçası değildir, bireydir. Oluşturulacak çocuk hakları politikalarında yetişkinlerden ve aileden bağımsız politikalar düzenlenmelidir.
"Metin detaylı incelendiğinde Çocuk Koruma Kanunu'nun BM Çocuk Hakları Sözleşmesi temel alınarak güncellenmesini ve Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin (Lanzorete Sözleşmesi) yükümlülüklerine uymayı taahhüt ediyor. Çocuk Hakları alanında temel iki sözleşmenin Türkiye'de tartışmaya açıldığı bu dönemde metinde yer almasını çok değerli buluyorum. Fakat İstanbul Sözleşmesinin yer almamasını eksiklik olarak görüyorum. İstanbul Sözleşmesi kadınları, LGBT+'ları ve dezavantajlı bireyleri korumaya yönelik olmakla beraber çocuklar için de önemli bir koruma mekanizmasıdır.
"İvedilikle çözülmeyi bekleyen sorunlar metinde yok"
"Mutabakat metninde genel sorunlara yönelik belli başlıklar ele alınmış. Fakat Çocuk Haklarına ilişkin bazı noktalarda ivedilikle çözülmeyi bekleyen sorunların somut önerilerinin olmasını beklerdik. Özellikle 0-6 yaş aralığında anneleriyle cezaevinde kalan çocuklar, Medeni Kanun'da yer alan 16 ve 17 yaşında olan çocukların evlendirilmesine dair düzenleme, çocuk işçiliğinde yasa değişikliği, refakatsiz mülteci çocukların korunmasına dair sorun, çocukların cezaevine kapatılmasına ilişkin düzenlemelere dair somut çözüm önerilerinin başlıklar altında olmaması alanda çalışan uzman, hukukçu veya akademisyen desteği alınmadığını gösteriyor.
"Çocuk konusunda partilerin kaygıları göz ardı edilmeli"
"Çocuk hakları devletler, ideolojiler, partiler ve politikalar üstüdür. Çocuk haklarına ilişkin üretilecek politikalarda masanın tarafı olan partilerin kaygıları göz ardı edilmelidir. Üretilecek politikalar BM çocuk Hakları Sözleşmesi ve alt protokollerinin kriterleri ve evrensel ilkeler dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
(AÖ)