Kıbrıs’ta bugün adadaki iki toplumun liderlerinin bir araya gelmesi ve açıklanan ortak metin yıllardır ciddi bir gelişme kaydedilemeyen sorunun nihai çözümüne dair umut yarattı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Kıbrıs'ta müzakerelerin yeniden başlamasıyla ilgili yaptıkları açıklamada, Kıbrıs'taki toplum liderlerini gösterdikleri cesaretten dolayı kutladı.
Ortak metne dair de müzakerelerin adil ve uygulanabilir kapsamlı çözüm için sağlam temellerin oluşturulduğu yorumu yapıldı.
Açıklama aynı zamanda Avrupa Komisyonu'nun görüşmelerde destek sağlayacağı vaadini de dile getiriyordu.
İyi başlangıç
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ortak metne dair ilk yorumunda “iyi bir başlangıç” ifadesini kullandı.
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da görüşmelerin başlamasından memnun olduklarını söyledi ve iki liderin haftaya Atina ve Ankara’ya gidilsin diye öneride bulunduklarını belirtti.
Türk Yönetimi’nin Dışişleri Bakanı Özdil Nami de yeni dönemim taşıdığı umudu “çözüme dünden daha yakınız” diyerek anlattı.
“Güzel bir başlangıç olacak. Bazı yeni yakınlaşmalar tesis edilmiş oluyor. Tarihi döneme sahip olan önemli bir belge var.”
İşbirliği
Bu kez oluşan güven ortamı ve karşılıklı iyi niyet bugünkü görüşmelerden önce kendini belli etmişti.
Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi olarak atanan Kudret Özersay ortak metnin yeni bir çerçeve ortaya çıkardığını vurguladı, iki tarafın daha sağlıklı diyalog kurmasında etkili olabileceğini söyledi.
“Rum tarafındaki yeni algı iki taraf arasında daha kuvvetli işbirliği yapılabilmesi bağlamında önemli bir gelişmedir.”
Özersay görüşmelerde her zaman masada bulunan başlıkların müzakere edilemeyeceğini söylemediklerine dikkat çekti.
“Biz altı başlığın da müzakerelerin altbaşlığı olduğunu söylüyoruz. Eğer zaten sonuç almak istiyorsak bunları müzakere etmek gerekecek.”
“Metin tatmin edici”
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin yeni müzakere süreciyle ilgili görüşlerini pazar günü katıldığı bir televizyon programında açıklamıştı.
Ortak metnin tatmin edici olduğunu belirten Davutoğlu beyantında, görüşmelerin kısa süre içerisinde tamamlanarak iki toplumun referandumuna sunulmasını beklediklerini anlattı.
“Bu sefer bir tarafın hayır demesi üzerinden bir şey olmaması lazım. Bu sefer öyle veya böyle Kıbrıs’ta kalıcı ve nihai bir çözümün olması lazım.”
Ortak zemin
Metinden her iki tarafın da memnun olması büyük ölçüde Rumların ısrar ettiği “tek egemenlik” vurgusunu taşıması ve Türk kesiminin önemsediği “bu egemenliğin kurucu devletlerin egemenliklerinden oluşacağı” ilkesini içermesine dayanıyor.
“Gerçek bir fırsat”
İngiltere Başbakanı David Cameron ise ülkesinin adil, kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaşma çabalarına tam destek verdiğini söyledi.
“Bu kalıcı ve kapsamlı anlaşmayı elde etmek için gerçek bir fırsat yaratmıştır.”
Cameron, liderlerin soruna çözüm bulma yönünde pragmatik ve iyi niyetli yaklaşımlarını sürdürmelerinin, ilerleyen aylarda Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin gerçekleşmesini sağlama adına yaşamsal önem taşıyacağını da ifade etti.
Ekonominin açtığı yol
Financial Times gazetesinde çıkan yorumda ekonomik krizin ve ada yakınlarında bulunan doğalgazın görüşmelerin başarısına giden yolu açtığına değinildi.
Gazete Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz keşfinin Kıbrıs'ta bugün başlayan görüşmelerde nihai uzlaşmayı daha olası kıldığını yazdı.
Haberde görüşlerine yer verilen Yunan uzman Philippos Savides "Kıbrıs'ta bankaların çöküşü ve kurtarma kredileri, toplumu çok kötü sarstı. Şimdi daha çok insan çözümün yeniden, inşaat ve doğalgazın çıkartılmasına dayalı ekonomik büyümenin katalizörü olacağını düşünüyor" yorumunu yaptı. (YY)