Nazir, Freedom House'un demokrasi ve insan hakları üzerinde çalıştığını ve yıllık raporlar yayınladığını söyledi:
"16 ülkenin üye olduğu organizasyonumuz her yıl bölgedeki durumla ilgili rapor yayınlıyor. Özgürlük raporu, basın özgürlüğü raporu ve bu yıl da iki yıllık bir çalışanın ürünü olarak 'Kadın Hakları' raporu yayınladı. Bu raporları hazırlarken kadınlarla ilgili çalışan 40 sivil toplum kuruluşuna, İslam uzmanlarına danıştık. Bölgenin çok önemli oyuncuları raporda yer aldı. Mısır, Bahreyn ve Yemen'de çalıştaylar yaptık."
Nazir, "kadın haklarındaki fiili durum bize gösteriyor ki, kadın haklarının gelişmesi, güçlenmesi ve korunması zorlu konular. Özellikle Ortadoğu'da cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için bir çok farklılıklar söz konusu" diye konuştu.
Nazir'in vurgu yaptığı farklılıklar şöyle idi:
Alt bölgesel farklılıklar, tarihsel bağlar, dildeki diyalektik farklılıklar, sömürgeleşme farklılıkları, siyasi ve dini etkilerden kaynaklanan farklılıklar, ataerkil farklılık ve etkiler.
Nazir, "Tüm bu farklılıkların kadınları nasıl etkilediği; ataerkil etkiler çok önemlidir. Devletlerin ve hükümetlerin ataerkil yapıları var. Erkek egemenliği kadınların fiili yaşama girmesini engelliyor" diye konuştu.
Sameena Nazir, devletlerin yasalarına kadın erkek eşitliğini koyduklarını; ancak ayrımcılığın kanunlardan ya da yasalardan kaynaklanmadığını söyleyerek şöyle konuştu:
"Ayrımcılık kanun ya da yasalardan değil; kanun yapıcılarından kaynaklanıyor. Ataerkil zihniyet nedeniyle kadınlar cinsiyete bağlı ayrımcılığa uğruyor. Devletlerin anayasalarına baktığınızda eşitlik' diyor ama, yasaların anayasa ile çeliştiği görülüyor. Çelişmemesi lazım."
Nazir'in vurguladığı kavramlardan biri de "ihtiyatlılık". Devletlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurgulayan Nazir "Devletler, ihtiyatlılık ilkesi çerçevesinde hareket etmeli. İhtiyatlılık kadınının insan hakları bağlamında ve ayrımcılık karşıtı söylemde olmalı" dedi.
Mısır'da cinsiyet ayrımcılığı ombudsmanlığı olduğunu söyleyen Nazir " Herhangi bir nedenle ayrımcılığa uğrayan kadın, uğradığı ayrımcılığı şikayet edebiliyor ve şikayeti gizli tutuluyor. Oysa bir çok İslam ülkesinde kadının miras hakkı bile yasada olmasına rağmen ellerinden alınıyor" dedi.
Okur yazar olmayan, ekonomik özgürlüğü bulunmayan kadınların yasalardan doğan haklarını kullanamadığına vurgu yapan Nazir "Devlet kurum ve kuruluşlarında kadının hakkını geri verecek bir mekanizma yok. Bölge ülkelerinde kadın aktivistlerle ilgili çok ciddi kısıtlamalar var" dedi. (AD)