Diyarbakır'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) Diyarakır'da düzenlediği 1. Ortadoğu Kadın Konferansı başladı üç gün sürecek olan konferansın ilk gününde DÖKH aktivisti Fatma Kaşan, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Filitin Halk Kurtuluş Cephesi'nden Leyla Halid ile Diyabakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana açılış konuşmasını yaptı.
Kaşan: Erkekler kadınların devriminden korkuyor
Taksim Gezi Parkı'ndaki direnişi selamlayan Kaşan konferansın değişen Ortadoğu'da kadının mücadeledeki rolünün önemine dikkat çekti. Anti demokratik siyasal rejimlerin ve toplumsal eşitsizliğin temelinin kadın erkek arasındaki eşitsizlikten kaynaklandığını söyleyen Kaşan Orta Doğu'daki kadıların en önemli önceliğinin demokratik ulus yaratma mücadelesi olduğunu söyledi.
“Ortadoğulu kadınlar dünyada en ağır koşullarda yaşayan kadınlardır. Çok derin bir tarihe sahiptirler. Kimlikleriyle, siyasetleriyle toplumrlarını özgürleştirmiş ve binlerce yıl boyunca bu kültürü sürdürmüşlerdir.
"Erkeklerse alanda gücünü kurmaya alışarak kadını eve hapsetmiş, mülkü olarak benimsemiş ve üzerinde zulümle egemenlik kurmuştur. Bugün Ortadoğulu kadınlar katliama uğruyor."
“Var olan savaş ortamında kadınlar öldürüler tecavüze uğruyor pek çok toplumda kadın siyasi haklarından mahrum ve siyasi şiddete maruz kalıyor. Çünkü erkekler biliyor ki kadın toplumda direniş gösterirse toplumda devrim olacaktır. Erkekler bu devrimden korkmaktadır.
“Ortadoğu'da, Mısır'da, Tunus'ta devrimler yaşandı. Kadınlar bu devrimlere öncülük etiler. Ama ortaya alternatif olarak çıkan siyasal İslam oldu. Bu iktidar evvela kadınların elde ettikleri siyasi hakları elden almak istiyorlar. Dönüşümleri kadınlar gerçekleştiriyor ama iktidarın yen sahibi olan erkekler kadınları haklarını ellerindenalarak evlere kapatmak istiyorlar.
“Ortadoğu'da demokratik hayat ve demokratik siyaset sorunu var. Demokratik siyaset alanı oluşmadığı için sorunlar derinleşiyor. Bu yüzden Ortadoğulu kadınların en önemli sorunu demokratik ulus meydana getirmektir. Bu sorunların temeli kadın erkek arasındaki eşitsizliktir. Bu eşitsizlik demokratik siyasetin oluşmasını engelliyor.
“Bu konferansta 'Ortadoğu'da kadınlar nasıl birlikte hareket edebilirler, birlikte bir örgüt kurabilirler mi' bunu konuşmak istiyoruz.”
Tuğluk: Dönüşüme kadınlar öncülük etmeli
Tuğluk erkek egemen sistemin Ortadoğu'da doğduğunu ve Ortadoğu'da alt edileceğini söyledi.
“Erkek egemen sistem Mezapotamya'da, Ortadoğu'da doğdu. Ortadoğulu kadınlar erkek egemen sisteme karşı çıkıyor, mücadele ediyorlar. Biz erkek egemen sisteme karşı, onun doğduğu yerde, eril sistemin beşiğinde mücadele ediyoruz. Bizler başarılı olursak erkek egemen sistemi doğduğu yerde çöpe atmış, ataerkil toplumsal ilişkileri yerle bir etmiş, 5000 yıllık tarihi tersine çevirmiş olacağız.
“Arap devrimleri, Kürdistan devrimi Ortadoğu'da değişim dinamiklerinin hız kazandığı anlamına geliyor. Modern firavunlar ve diktatörlükler yıkılıyor, tarihin durduğu Ortadoğu'da devrim yapılıyor. Ancak büyük değişim dönemleri hassastır. Bu dönemlerin neyle sonuçlanacağının garantisi yoktur, ya demokratik sonuçlanır ya da anti demokratik.
“Ortadoğu bugün muhafazakarlık ile radikal demokrasi arasında dönüm noktasındadır. Kadınlar bu değişimde öncü olmalıdır. Ya köleleşeceğiz ya da özgürleşeceğiz.”
Suriye, Irak ve Türkiye sınırları kapalı olduğu için Rojava'dan gelen heyet bugünkü toplantıya yetişemedi. Rojavalı kadınlar yarın konferansta olacak. (EA)