Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) yayınladıkları ortak bildiride Afrika Birliği’ne Orta Afrika Cumhuriyeti’nde müslümanlara yönelik katliamlara karşı harekete geçme çağrısında bulundu.
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde güvenlik durumunun Mart 2013’ten bu yana kontrolden çıktığını ifade eden Uluslararası Af Örgütü ve MAZLUMDER, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Balaka karşıtı olarak bilinen hristiyan milisler, ülkedeki müslüman azınlığın tamamına yönelik ‘intikam’ saldırıları düzenliyor. On binlerce müslüman, şiddet olayları ve öldürülmekten kaçmak zorunda kaldı.
“Yüzlerce müslüman yaş ayrımı gözetilmeksizin katledildi. Sadece Ocak ayında Bangui’nin kuzeybatısındaki köylerde gerçekleşen iki saldırıda 50’den fazla müslüman öldürüldü.
“Mağdurlar arasında en az sekiz çocuk, beş kadın ve üç yaşlı erkek bulunuyordu. Yaşları yedi ve 18 olan iki kız çocuğu en genç mağdurlardı, en yaşlı mağdur ise 70 yaşındaydı.
“Ülkede bulunan uluslararası barış koruma güçleri müslüman sivillere yönelik etnik temizliği engelleme konusunda yetersiz ve başarısız.
“Uluslararası toplum, katliamları durdurmayı gerçekten istiyorsa, barış güçlerinin yeterli ölçüde desteklenmesini ve müslümanların tehdit edildiği bölgelerde bulunmalarını sağlamalı.
“Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve MAZLUMDER olarak Afrika Birliği’ni Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki etnik temizliğin ve insanlık krizinin durdurulması amacıyla harekete geçmeye ve barış güçlerini gerektiği şekilde desteklemeye çağırıyoruz."
Darbe gerginliği
Orta Afrika Cumhuriyeti geçen yıl müslüman Seleka isyancılarının Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize’ye darbe yapması sonrası kaos ortamına sürüklendi.
Hrıistiyanlar ve müslümanlar arasındaki iç savaş nedeniyle bugüne kadar 2 binden fazla insan hayatını kaybederken 1 milyonu aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Mart 2013’te darbe ile göreve gelen ve ülkenin ilk müslüman başkanı olan Michel Djotodia, Ekim 2013’te istifa etmiş, yerine herhangi bir dini grupla bağlantısı olmayan Catherine Samba gelmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert, 9 Şubat’ta BBC'ye yaptığı açıklamada, iç savaş nedeniyle on binlerce Müslüman’ın Kamerun ve Çad'a sığındığını belirterek, sözlerini şöyle tamamlamıştı:
“Şiddet nedeniyle önümüzdeki günler ya da haftalar içinde kalan müslümanlar da Çad'a gidebilirler. Tamamen boşaltılmış müslüman mahalleleri var. Buradaki evlerini yıkıp, müslümanların izlerini siliyorlar." (EKN)
* UAÖ ve MAZLUMDER'in imza kampanyası için tıklayınız