25. Ankara Uluslararası Film Festivali 5 – 15 Haziran tarihleri arasında yapılacak.
Ulusal uzun film, kısa ve belgesel film yarışmalarının yer aldığı festivalin bu yılki teması “Bellek/sizleşme” olarak belirlendi.
Ulusal uzun film yarışmasına 35 film arasından seçilen 10 yapım katılıyor: Kusursuzlar, Cennetten Kovulmak, Mavi Dalga, Bi Küçük Eylül Meselesi, Şarkı Söyleyen Kadınlar, Bir Varmış Bir Yokmuş, Daire, Gözümün Nuru, Özür Dilerim ve Üç Yol.
Mavi Dalga filminden...
Uzun süren kısa keyfi
Ulusal kısa film yarışmasında kurmaca, deneysel ve canlandırma türünde filmler izlenebilecek. Filmler Almanya’dan, İngiltere’den, İran’dan ve Türkiye’den gelen yapımlar: Çay yapraklarının bir araya gelip müzik eşliğinde dans ettiği bir canlandırma filmi “Arkadaşsız” (Keine Freunde), buruşturulup atılmaması gereken bir yere atılan çikolata kağıdının bir cana mal olduğu yürek burkan kısa bir öykü, “Çikolata Kağıdı” (The Chocolate Wrapper), bir bellek yitimi canlandırması “Amnezi” (Amnesia), orgdan süzülen müzik ötesi bir sesle uzaktaki sevgiliye seslenmek. “Sesin Ötesindeki Sessizlik” (Die Stille Zwischen den Tönen), yeni başlayan bir aşkın, tuvalet sifonuyla etkileşimi üzerine kısa bir not, “Sifon Senfonisi” (Samfoniye Sifoon), paylaşımın değil aritmetiğin eşliğindeki bir hayatta kalma öyküsü “Açlık” (Hunger).
Çocuk filmleri
Festivalde çocuklara özel bölümde üç film gösterilecek.
Bunlardan ilki Almanya’dan yönetmen Byambasuren Davaa’nın “Sarı Köpeğin Yuvası” (Die Höhle des gelben Hundes) filmi. Bir çocukla bir köpeğin yarı belgesel öyküsü.
“Kırmızı Balon” (Le Ballon Rouge) ise 1956 En İyi Senaryo Oscar’ını alan yönetmen Albert Lamorisse’nin filmi. Bir çocuğun Paris’te kırmızı balonuyla yaşadığı sıradışı öyküsü anlatılıyor.
Yine Lamorisse’nin 1953 Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü almış “Beyaz Yele” (Crin Blanc) filmi de çocukların ilgiyle izleyeceği bir yapım olacak. Film, bir çocuğun bir vahşi atla yaşadığı macerayı aktarıyor.
Bu bölümde ayrıca Mihriban Sezen’in futbol üzerine kısa belgeseli “Şampiyon Olmasak da” gösterilecek.
Özel bölümler
Festivalde 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle bu savaş üzerine yapılmış ve klasikleşmiş beş filmden oluşan bir seçki, Romanya Sineması özel bölümü ve Portekiz, İspanya, Brezilya ve Meksika sinemalarından örneklerin yer aldığı bir bölüm de bulunuyor.
Bu yılki festivalde William Shakespeare’in 450. yaş günü de kutlanıyor. Bu vesileyle bir sinema dahisinin, Orson Welles’in Othello’yu beyazperdeye taşıdığı Othello’nun Trajedisi: Venedik Bataklığı (The Tragedy of Othello: The Moor of Venice) filminin onarılmış kopyası gösterilecek.
Direniş belgeselleri
Sinemacıları toplumun belleğine kayıt tutan tanıklar olarak kabul eden festivalde belgesel bölümü kapsamında, direniş ve toplumsal hareket konularına değinen filmler gösterilecek. Ayrıca “Tanıklıklar” bölümünde filmleri gösterilecek yönetmenler bir söyleşi ile de bir araya gelecek.
Video sanatı
İzleyicisiyle buluşacak bir başka seçki ise “Türkiye’de video sanatının 40 yılından 40 video” başlığını taşıyor.
Seçkide 24 sanatçı ve sanatçı grubunun 40 video çalışması yer alıyor: Nil Yalter, Zeyno Pekünlü, Artıkişler, Başak Kaptan, Ferhat Özgür, Hakan Akçura, Işıl Eğrikavuk, Nancy Atakan, Neslihan Tanju Ercan, Nezaket Ekici ve Yao Ladzepko, Dilek Aydın, Oktay İnce, Özlem Günyol ve Mustafa Kunt, Yaman Kayıhan, Seza Paker, Hakan Topal, Erkan Özgen, Hatice Güleryüz, Genco Gülan, Candaş Şişman, Esra Ersan ve E. Belit Sağ. (YY)
Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.