Yaz aylarındaki orman yangınlarından kaynaklanan karbondioksit emisyonları, kayıtların tutulduğu 2003 yılından bu yana yeni bir zirveye ulaştı.
Copernicus Atmosfer İzleme Servisi (CAMS), 21 Eylül 2021'de yaptığı açıklamada, iki ayda şiddetli orman yangınlarından kaynaklanan kümülatif CO2 emisyonlarının 2643.4 megaton olduğunu duyurdu.
Orman yangınları, Mayıs'tan Ekim'e kadar süren boreal (Kuzey Yarımküre) yangın mevsiminde yaygındır.
Ancak, CAMS'de kıdemli bilim insanı ve orman yangını uzmanı olan Mark Parrington, yangınların sayısının, yoğunluğunun, kapsanan bölgelerin ve kalıcılığının bu yıl alışılmadık derecede yüksek olduğunu söyledi.
Yangın radyasyonu ölçülüyor
Hindistan'daki eyaletler de geçen yıldan bu yana en büyük orman yangınlarından bazılarını kaydetti. Örneğin Odisha, Kasım 2020'den Haziran 2021'e kadar 51.968 orman yangını kaydetti - doğu eyaletinin en yüksek seviyesi.
CAMS, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından MODIS uydusundan alınan yangın radyasyon gücü ölçümleri kullanılarak toplanan Küresel Yangın Asimilasyon Sisteminden (GFAS) gelen verileri analiz ediyor.
Hizmet, yangınlardan kaynaklanan günlük küresel emisyonların tahminlerini yapmak için bu hesaplamaları kullanır.
GFAS verilerine göre, Temmuz ayında salınan 1258,8 megaton CO2'nin yarısından fazlası Kuzey Amerika ve Sibirya'daki yangınlara bağlandı. Ağustos ayında, orman yangınları ile atmosfere 1384.6 megaton CO2 salındı.
Akdeniz yangınları öne çıktı
*Bodrum'dan bu yaz çekilen yangın görüntüleri.
Akdeniz havzası, yoğun duman kirliliğine katkıda bulunan orman yangınlarının en sıcak noktası olarak ortaya çıktı.
Bölgedeki ülkelerin 2021'de kuru koşullar ve sıcak hava dalgaları yaşadığı vurgulandı.
Türkiye, Yunanistan, İtalya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Cezayir, Tunus'taki ormanlar, İspanya ve Portekiz'deki geniş alanlar bu yaz alevler içinde kaldı.
Corpernicus analizine göre, 2021'de Sibirya'daki yoğun orman yangınları "bölgede artan sıcaklıklara ve azalan toprak nemine tekabül ediyor".
Bilim insanları, genellikle yangına eğilimli olan kuzeydoğu Rusya'daki Saha Bölgesi'nde, günlük yangın yoğunluklarının Haziran ayından bu yana ortalama seviyelerin üzerine çıktığını ve Eylül ayının başlarına kadar azalmadığını gözlemlediler.
Bu, 3 Ağustos 2021'de bir önceki yılın Haziran-Ağustos döneminin net hacminin iki katı olan bir emisyon rekoru ile sonuçlandı.
Temmuz ve Ağustos boyunca Kuzey Amerika'nın batı bölgelerinde, Kanada, Kuzeybatı Pasifik ve Kaliforniya'da da büyük ölçekli yıkım ve kirlilik gözlemlendi.
Sahra tozu hareket ederken
CAMS'a göre, Kuzey Kaliforniya'daki 'Dixie Fire' eyaletin tarihteki en büyük orman yangınıydı.
Down to Earth'ün aktardığı raporda, uyduların ayrıca Sibirya ve Kuzey Amerika'daki orman yangınlarından çıkan dumanların bir karışımı olan "kuzey Atlantik boyunca hareket eden açık bir duman bulutu" da yakaladığı belirtildi.
Bilim insanarı, "Bu, Sahra tozu Atlantik boyunca ters yönde seyahat ederken oldu" dedi.
Duman dalgaları Ağustos ayının sonlarında Britanya Adalarına ulaştı ve uyduların gözlemlediği gibi Avrupa'nın geri kalanını dolaştı.
TIKLAYIN - Türkiye'de yangın yoğunluğu rekor düzeyde
Orman yangınları bilançosu
- Dünyanın giderek artan orman yangınlarından çıkan duman her yıl 33 bin'den fazla insanı öldürüyor.
- Japonya, 47 kentinde 7 bin ile en fazla yıllık ölümün gerçekleştiği ülke oldu; Çalışma 1 Ocak 2000 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 43 ülkede 749 şehirde gerçekleştirildi.
- Eylül 2021'de Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan araştırma, her yıl aynı zamanda tüm nedenlere bağlı, solunum ve kardiyovasküler ölümlerden 65,6 milyondan fazla ölümün verilerine baktı.
- Bu, havadaki orman yangını ile ilgili ince partikül maddelere (PM2.5) kısa süreli maruz kalma ile orman yangını ile ilgili kirlilik ve ölümlerin etkisini ve dünya genelinde tüm nedenlere bağlı, solunum ve kardiyovasküler ölümleri ilişkilendiren ilk küresel çalışma.
(PT)