* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, orman yangınlarının 2021’de küresel olarak 1,76 milyar ton karbon saldığını söyledi. Bu, Almanya’nın yıllık karbondioksit (CO2) emisyonlarının iki katından fazlasına eşdeğer.
Kurum, iklim krizinin alışılmadık derecede yoğun yangınları körüklediğini de bildirdi.
Copernicus’un veri setinin 2003’te yayımlanmaya başlamasından bu yana, Sibirya’nın Yakutya bölgesi, Türkiye, Tunus ve ABD’nin batıdaki bazı bölümleri de dahil olmak üzere sıcaklıklardan en kötü etkilenen noktalardan bazıları Ocak-Kasım dönemi için en yüksek orman yangını emisyonlarını kaydetti.
TIKLAYIN - İklim Raporu: Akdeniz'de yangınlar artabilir
Küresel olarak, orman yangını emisyonları toplamı 2003’ten bu yana en yüksek düzeyde değildi, ancak Copernicus, iklim değişikliğinin etkileri ortaya çıktıkça bu tür emisyonların artmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Copernicus’tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, “Geniş bölgelerin yoğun ve uzun süreli orman yangınına maruz kaldığını gördük. Değişen bir iklim altında daha kuru ve daha sıcak bölgesel koşullar, yanıcılık riskini ve bitki örtüsünün yangın riskini artırdı” dedi.
TIKLAYIN - Orman yangınları emisyon rekoru kırdırdı
Sibirya
Kuzeydoğu Sibirya’daki Yakutya, 2003’ten bu yana herhangi bir yaz için orman yangınlarından kaynaklanan en yüksek karbon emisyonunu üretirken, batı Sibirya’da “çok sayıda” yangın, 2003-2021 ortalamasının çok üzerinde günlük karbon emisyonlarına neden oldu.
Açıklamaya göre, Kuzeydoğu Sibirya’daki Yakutya, 2003’ten bu yana orman yangınlarından kaynaklanan en yüksek CO2 emisyonunu üretirken, Batı Sibirya‘daki çok sayıda yangın 2003-2021 ortalamasının çok üzerinde günlük CO2 emisyonlarına neden oldu.
ABD
Copernicus, Kuzey Amerika’da Kanada, Kaliforniya ve ABD’nin Pasifik Kuzeybatısındaki yangınların yaklaşık 83 milyon ton CO2 saldığını ve Atlantik boyunca Avrupa’ya sürüklenen devasa duman bulutları yaydığını söyledi.
Kaliforniya’da yaklaşık bir milyon dönümü tahrip eden “Dixie yangını”, eyalet tarihinde kaydedilen en büyük yangındı.
- Dixie yangını: Kaliforniya'nın kuzeybatısında 13 Ağustos'ta başlayan "Dixie" adı verilen yangın sebebiyle 800'den fazla kişiye ev sahipliği yapan eyaletin kuzeybatısındaki tarihi Greenville kasabası yok olmuştu, 180'den fazla yapı kullanılamaz hale gelmişti. Dixie, "Kaliforniya tarihindeki en büyük ikinci yangın" olarak kayda geçmişti.
Yunanistan ve Türkiye
Akdeniz’de sıcak ve kurak geçen bir yaz, Yunanistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde yoğun yangınları körükledi. Bu ülkelerdeki binlerce insan evlerinden tahliye edildi.
TIKLAYIN - Türkiye'de yangın yoğunluğu rekor düzeyde
Copernicus, yangınların yüksek düzeyde sağlığa zarar veren belirli maddelere neden olması nedeniyle bölgenin hava kalitesinin bozulduğunu söyledi.
İki aylık veriler de açıklanmıştı
Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, 21 Eylül 2021'de yaptığı açıklamada, Temmuz ve Ağustos ayları boyunca meydana gelen şiddetli orman yangınlarından kaynaklanan kümülatif CO2 emisyonlarının 2643.4 megaton olduğunu duyurmuştu.
Hindistan'daki eyaletler de geçen yıldan bu yana en büyük orman yangınlarından bazılarını kaydetti. Örneğin Odisha, Kasım 2020'den Haziran 2021'e kadar 51 bin 968 orman yangını kaydetti - doğu eyaletinin en yüksek seviyesi.
Küresel Yangın Asimilasyon Sisteminden (GFAS) gelen verilere göre, Temmuz ayında salınan 1258,8 megaton CO2'nin yarısından fazlası Kuzey Amerika ve Sibirya'daki yangınlara bağlandı. Ağustos ayında, orman yangınları ile atmosfere 1384.6 megaton CO2 salındı.
Akdeniz havzası, yoğun duman kirliliğine katkıda bulunan orman yangınlarının en sıcak noktası olarak ortaya çıktı.
Orman yangınları bilançosu
Dünyanın giderek artan orman yangınlarından çıkan duman her yıl 33 binden fazla insanı öldürüyor.
Japonya, 47 kentinde 7 bin ile en fazla yıllık ölümün gerçekleştiği ülke oldu; Çalışma 1 Ocak 2000 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında 43 ülkede 749 şehirde gerçekleştirildi.
Eylül 2021'de Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan araştırma, her yıl aynı zamanda tüm nedenlere bağlı, solunum ve kardiyovasküler ölümlerden 65,6 milyondan fazla ölümün verilerine baktı.
Bu, havadaki orman yangını ile ilgili ince partikül maddelere (PM2.5) kısa süreli maruz kalma ile orman yangını ile ilgili kirlilik ve ölümlerin etkisini ve dünya genelinde tüm nedenlere bağlı, solunum ve kardiyovasküler ölümleri ilişkilendiren ilk küresel çalışma.
(TP)
* Kaynak: İklim Haber