Orman Kanunu'nun Uygulama Yönetmeliği'nin 16, 17/3 ve 18. maddelerinde yapılan değişiklik orman alanında yapılaşmanın önünün açılacağına dair tartışma yarattı.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ve İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği'nden Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, yönetmelikte yapılan değişikliklerle orman alanlarında yapılaşmanın sınırlarının genişletildiğini söylüyor.
"Ormanların altını da yok edecekler"
bianet'e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, ormanın üstünün zaten çeşitli düzenlemelerle yapılaşmaya açıldığını hatırlatarak bu yasa ile orman altının da tehlike altına girdiğine dikkat çekti.
"Yönetmeliğe göre, orman arazilerinin altına patlayıcı madde deposu, doğalgaz arama deposu yapılabilecek. Ormanın altı su döngüsü açısından çok önemli. Yer altı suları ağaçları besliyor. Zaten su fakiri bir ülkeyiz.Yeraltındaki bu depolar nedeniyle sular da kirlenecek ve tükenecek. Zaten Orman Kanunu'nda bugüne kadar yapılan değişikliklerin hepsi onu korumaya değil, yok etmeye yönelik."
"Yangınlar önlenemez"
Türkiye'de çok fazla orman yangını olduğuna ve bunlara müdahalede gecikildiğine dikkat çeken Bozoğlu, bu depolardaki olası yangınların felakete neden olacağını belirtti: "Bakanlık binlerce helikopter alsa da bu depolardaki olası yangını söndüremezler."
"Özel işletmeye açılabilir"
İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği'nden Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, yönetmelikte ormanlık alanda eğitim, spor tesisi açılmasıyla ilgili değişiklikte sorunlar olduğuna dikkat çekti.
"Kanun eğitim ve spor tesislerini sadece devletin yapabilmesini öngörüyor. Ancak yönetmelikteki düzenlemede bunların yüklenicilerine irtifak hakkı veriliyor. Yani özel işletmeye açan hükümler yer alıyor.*
"Oysa ki Anayasa Mahkemesi'nin Koç Üniversitesi ile ilgili ormanlık alanda özel işletmenin eğitim kurumu açamamasına dair kararı var. Yani bu hem 17. maddeye hem de Anayasa Mahkemesi kararına aykırı." (NV)
* Söz konusu değişiklikte "Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ve gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine sağlık, eğitim ve spor tesisi yapımı maksadıyla izin verilmez. Ancak kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde yapılacak sağlık ve eğitim tesislerinde ilgili bakanlıkların talebi üzerine yüklenici adına üst hakkı tesis edilebilir" deniyor.
Ormanda neler yapılabilir?Yönetmelikte 17/3 maddesine göre ormanlık alanlarda kamu yararı ve zaruret bulunması halinde şunlar yapılabilir: "Yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine; patlayıcı madde emniyet alanı, yer altında yapılacak patlayıcı madde deposu, savunma ve güvenlik tesislerine; enerji nakil hattı, trafo binası, enerji üretim santralleri, ölçüm ve gözlem istasyonları gibi enerji tesislerine; telefon iletim hattı, iletişim panosu, ölçüm istasyonu, R/L tesisleri, radyo-televizyon verici istasyonu ve antenleri, elektronik haberleşme sistemlerine ait baz istasyonları, fiber optik kablo gibi haberleşme tesislerine; su arama, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama, su kuyusu, kaptaj, su isale hattı, su deposu gibi su tesislerine; atık su tesislerine; petrol ve doğalgaz boru hattı; alt yapı tesislerine; katı atık aktarma istasyonu, katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesislerine; ruhsata dayalı petrol ve doğalgaz arama, işletilme ve yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesislere; baraj; gölet; sokak hayvanları bakımevi; mezarlık tesislerine; sağlık ocağı, hastane gibi sağlık tesislerine; ilk, orta ve lise ve dini eğitim tesisi gibi eğitim tesislerine; futbol sahası, kapalı spor salonu, atış poligonu gibi spor tesislerine ve bunlarla ilgili yer, bina ve tesislere izin verilebilir." |