Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İsviçre'de Şubat 2005'te yayımlanan bir röportajdaki "Bu topraklarda 30 bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldürüldü" sözleri nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk hakkında manevi tazminat davası açılabileceğine karar verdi.
Fransa'da Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe'nin elinden önceki gün (6 Ekim) simgesel "Büyük Madalya" alan ve törende "Bu ödülü yaşadığım kent İstanbul adına da alıyorum" diyen Pamuk, düşünceleri nedeniyle Türkiye'de sadece hapse girmekten kurtuldu. Yazar, dört yıldır tazminatla yargılanıyor.
159'dan dava düştü, tazminat tehdidi sürüyor
Genel Kurul, dünkü (7 Ekim) kararında, yazarın avukatlarının karar düzeltme taleplerini geri çevirdi. Bu durumda yazar, Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlayacak.
İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba ve "Ergenekon terör örgütü'' ile ilgili davadan tutuklu sanık olarak yargılanan avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu altı kişi, yazardan toplam 36 bin TL manevi tazminat talep ediyor.
Pamuk hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 159. maddesinden ve "Türklüğü aşağılamak" iddiasıyla açılan dava Adalet Bakanlığı'ndan izin gelmediği için düşmüştü.
Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de, salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle davacıların yansıma yoluyla "kişilik haklarına saldırı"dan tazminata hak kazanamayacaklarına hükmederek, davanın aktif husumet yönünden reddine karar vermişti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davacıların "dava açma ehliyetlerinin bulunduğuna" işaret etti; "kişilik haklarına saldırı" bulunması halinde mevzuat hükümlerinin uygulanmasını istedi.
Daire, Anayasanın 66. maddesinde, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" denildiğini anımsatarak, kişilerin onur ve şerefleri gibi mensubu bulundukları bir millete aidiyet duygularının da kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altında olduğuna işaret etmişti.
Yargıtay'ın bu bozma kararını yeniden görüşen yerel mahkemeyse, önceki kararında direnerek davanın reddine hükmetmişti. Yerel mahkeme kararının temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gelmişti. (EÖ)