Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile yazar Orhan Kemal’in adının yaşadığı semt olan Fatih, Cibali’deki otobüs ve tramvay durağına verilmesini istedi.
TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve PEN Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan imzalı dilekçede şu ifadeler yer aldı:
“Türk edebiyatının büyük ustalarından, roman, hikâye, oyun gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olan toplumcu-gerçekçi yazarımız Orhan Kemal, Cibali’de yaşamış ve bu semt roman, hikaye ve oyunlarına konu olmuştur.
“Bu büyük yazarımızın adının kendi semtinde yaşaması ve daha büyük bir kitle tarafından tanınması için, Cibali otobüs ve tramvay durağının adının ‘Cibali-Orhan Kemal Durağı’ olarak değiştirilmesini arz ve talep ederiz.”
Orhan Kemal hakkında
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan toplumcu-gerçekçi roman, öykü, oyun yazarı. 15 Eylül 1914 tarihinde Ceyhan Adana'da doğdu. 2 Haziran 1970 günü, 55 yaşında hayatını kaybetti.*
İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı otobiyografik roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı.
Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarından oldu.
1938'de Niğde’de askerliğini yaparken "Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okumak", "yabancı rejimler lehinde propaganda ve isyana teşvik" suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi ve Kayseri Hapishanesi’ne gönderildi. İlk şiirini Kayseri Hapishanesi’nde yazdı.
1951’de İstanbul’a taşınan Orhan Kemal, yoksul kesimin, işçilerin, öğrencilerin yaşamını anlatan öykü ve romanlar yazdı ve insan-toplum ilişkilerini gerçekçi bir dille yansıttı. Yayınlanmış 14 öykü, 33 roman, iki oyun, bir anı, bir inceleme, 8 araştırma kitabı bıraktı.
Anısını yaşatmak için Beyoğlu, Cihangir’de Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenleniyor. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde adının verildiği bir kütüphane bulunuyor.
(TP)
* Kaynak: www.orhankemal.org