İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Rüstem Eryılmaz, Hrant Dink cinayeti davasının sonucuyla ilgili, "Davada örgüt suçlamasından beraat kararı verdik. Bu karar 'örgüt yoktur' anlamına gelmez. Bu örgüt faaliyetleri çerçevesinde yeterli delil olmadığı anlamına gelir" dedi.
Eryılmaz, Vatan gazetesinden Öge Demirkan'a yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Bu cinayetin birkaç simitçinin işi gibi basite indirgenmesine karşıyız. Bizce de basit bir cinayet değil. Azmettiren birileri olması gerekir ama deliller bu kadar..."
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesinin ardından 21 sanığın yargılandığı davada beş yıl sonra karar çıktı, sanıkların tamamı "örgüt üyeliği" suçlamasından beraat etti.
Yasin Hayal "azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı. Erhan Tuncel Dink cinayetinden suçlu bulunmadı. Davanın hakimi Eryılmaz, tepki çeken kararla ilgili şunları söyledi:
"Kimsenin memnun olmayacağını tahmin ettik"
* Mahkemeler, dosyaya girmiş delillere göre karar verirler. Kamuoyunda oluşan tepkileri izliyoruz. Zaten dosyadaki delilleri bildiğimizden verilecek karardan kimsenin memnun olmayacağını da tahmin ettik.
* Önemli bir gazetecinin öldürülmesi, öldürülen kişinin etnik kimliği yüzünden kamuoyunun yakından takip ettiği bir dava olduğunu biliyorduk. Herkes bu olayın arka planında kimler olduğunu merak ediyordu ve aydınlatılmasını istiyordu. Biz de bunu istiyoruz ama bizler eldeki deliller ile karar verebiliriz.
* Dava açıldıktan sonra mahkemenin baktığı konu delildir. Ancak kamuoyundaki hassasiyeti göz önünde bulundurarak tarafların taleplerini imkanlar ölçüsünde karşıladık. Araştırılması talep edilen her hususu araştırmaya çalıştık.
"TİB kayıtlarını araştırsak dava uzardı"
* Herkesin merak ettiği arka plan aydınlatılamadı. Ancak bu dosya kapandı anlamına gelmez. Çünkü belirlenemeyen failler ve görevi kötüye kullanmayla ilgili 2007 savcılıkta açılan dosya var. Bu dosyalar daha tamamlanmadı.
* Dink davası bitti demek yanlış olur. Örneğin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) binlerce kayıt geldi. Biz burada dava ile ilgili eldeki deliller çerçevesinde karar verdik. Çünkü davanın uzamasını istemedik. Dava açılalı 4,5 yıl oldu. Eğer TİB'den gelen kayıtları araştırmaya kalksak dava birkaç yıl daha uzayabilirdi. Davalar uzayınca da kamuoyundan baskı geliyor, baskı altındayız.
* Ayrıca davanın uzatılması için yapılanlar da var. Biz elimizden geldiğince davayı uzatmadan karar vermeye çalıştık. Ancak 4,5 yıl kimileri için uzundur, kimileri için de kısa...
"Örgüt faaliyeti için delil yoktu"
* Davada örgüt suçlamasından beraat kararı verdik. Bu karar "örgüt yok" anlamına gelmez. Bu örgüt faaliyetleri çerçevesinde yeterli delil olmadığı anlamına gelir. Yeni delil ortaya çıkarsa yeni soruşturma açılır. Biz hukuki olarak örgüt bağlantısını tespit edemedik.
* Bu cinayetin bir kaç simitçinin işi gibi basite indirgenmesine karşıyız. Bizce de basit bir cinayet değil. Ama dosyadaki deliller bu, biz hakimler hukuk çerçevesinde karar vermek zorundayız.
* Ergenekon örgütünün işi olduğunu iddia edenler var. Basından takip ediyorum. Ancak burada da hukuki çerçevede değerlendirme yapmak gerekir. Bir örgütün hukuki varlığının ispatı için bu konuda açılan davanın karara bağlanması, Yargıtay'ın da onaylaması gerekir. Böylece hukuki olarak örgütün varlığı tespit edilmiş olur.
* Ergenekon ile ilgili böyle bir süreç tamamlanmadan nasıl Ergenekon'un işi denilebilir ki? Terör örgütü olabilmesi için bir eylem değil birkaç eylem yapmış olması gerekir. Örgütün varlığının ispatlanmış olması şart.
"Ben de karardan tatmin olmadım"
* Bu cinayet Hayal'in kafasından çıkmış bir fikir değil. Azmettiren birilerinin olması gerekir. Şahsi fikrim bu. Belli isimler ortaya atıldı ama bu kişilerin cezalandırılmasına yetecek deliller yok.
* Beklenti fazla olduğu için bu karar kimseyi tatmin etmedi. "Kişisel olarak siz tatmin oldunuz mu?" diye sorarsanız, azmettiren birileri olması gerektiği için evet olmadım. Ama dosyadaki delillere göre en iyi karar bu. Az çok hukuktan anlayan insanlar, dosyada toplanan delillere göre bu kararın verileceğini görecek.
* Müdahillerin üzerinde önemle durduğu bir konu var. "Devlet görevlilerinin ihmali yüzünden bu cinayet oldu. İhbar geldi ve devlet yetkilileri görevlerini yerine getirmedi. Bu kişiler de yargı önüne çıkarılmadı" diye tepkileri var.
* Bu konuda hâlâ yürüyen bir soruşturma var. Bu unutulmasın. Dosya kesinlikle kapanmadı, bu ilk karar. Yargıtay inceler ve bozabilir.
* Ogün Samast ve Yasin Hayal için "İki gün sonra çıkarlar" iddiaları yanlış. Çünkü cinayet yönünde karar verildi. Bu tehlike sadece şöyle ortaya çıkabilir, Yargıtay örgüt kararını onar, Hayal hakkındaki kararı bozarsa beş yıllık sınırdan faydalanabilir.
* Ancak Hayal'in tutuklu kaldığı beş yıl sadece Hrant Dink davasından değil. Başka suçlardan da dolayı tutuklu olduğu için bu davadan tutuklu kaldığı sürede beş yılı doldurmadı. Şu aşamadan sonra beş yıllık süreçten faydalanamazlar. (AS)