Malatya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemine katılan ve örgüt üyeliğiyle suçlanan altı öğrenci ile kızının fotoğrafıyla eyleme katıldığı için yargılanan Hatice Harman'ın yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasında tahliye kararı çıkmadı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, "Hrant Dink'in katledilmesinde 'örgüt yok' kararı veriliyorken, burada dava halen 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla sürüyor ve tahliye çıkmıyor..." yorumunu yaptı.
Beşinci duruşmada savunmaların yapıldığını söyleyen Kozağaçlı, davanın 1 Şubat'a ertelendiğini ifade etti. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, 1 Şubat'ta karar verileceğini açıkladı.
"Ceza belli, suçu arıyorlar"
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesinde salona girmek isteyen tutuklu yakınlarının koridorda oluşturduğu kalabalığın üzerine biber gazı sıkıldı.
Duruşmayı izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kendisinin o sırada duruşmada olduğunu, sıkılan gazdan etkilendiklerini ve dışarı çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi.
"Ailelerin ve öğrencilerin arkadaşlarının üzerine adliye içinde gaz sıkıldı" diyen Ağbaba, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, "Adliye içinde böyle bir şey yapılmasını kınıyorum" dedi.
"Bu davada tam bir hukuksuzluk yaşanıyor. Suça göre ceza verilmiyor. Ceza hazırlanmış çocuklara ona uygun suç aranıyor."
Suçu: Konser bileti satmak
3 Haziran 2011'de gözaltına alınan üniversite öğrencileri Erkin Kocaman, Ayça Kılınç, Yusuf Yılmaz, Uğur Pektaş, Sevcan Göktaş ve Kubilay Uçucu 6 Haziran'dan beri Malatya E Tipi Cezaevi'nde tutuklu.
8 Mart eylemine ölüm orucunda ölen kızı Feride Harman'ın fotoğrafıyla katıldığı için Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesinden "Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (DHKP-C) örgütü propagandası yapmakla" yargılanan anne Hatice Harman da davanın tutuksuz sanığı olarak duruşmaya katıldı.
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Ömer Tetik'in hazırladığı iddianameye göre, öğrenciler Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesindeki "örgüt üyeliği" ile TMK'daki 7/2. maddesindeki "örgüt propagandası" suçlarından yargılanıyor.
8 Mart 2011'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan yürüyüşe ve basın açıklamasına katılmakla "suçlanan" öğrencilerin suç delilleri arasında, Grup Yorum konserine bilet satmak ve Mahir Çayan anmasına katılmak da var...
Sanıklar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası isteniyor.
21 Kasım 2011'de bianet'e konuşan 58 yaşındaki Harman, ""Fotoğraflarını, çantamda taşıyorum, gittiğim her yere götürüyorum. Evin duvarında da resimleri var. Hepsinden önemlisi yüreğimde taşıyorum. Yasaklasalar da yüreğimde taşımaya devam edeceğim" demişti.
Tıp öğrencisi Ayça'nın annesi Fadime Kılınç da "Hâkim ve savcılar, ellerini vicdanlarına koysunlar, çocuklarımızın gelecekleriyle oynamasınlar. Çocuğum bunları hak etmedi, şu an okul sırasında olması gerekirken dört duvar arasında" demişti. (AS)