Çernobil adı verilen çevre felaketinin Karadeniz Bölgesi'ne olan etkileri dönemin devlet ve hükümet yetkililerince inkar edildiyse de, Ordu ve Rize'de gazeteciler, konunun bilimsel olarak ortaya konulmasının önemine hala inanıyorlar.
"Cumhuriyet" gazetesi muhabiri ve "Ordu Gerçek" gazetesinin sahibi Erdoğan Erişen, "Ordu milletvekilleri Çernobil'in etkilerini inkar etmekle birlikte her kente gelişlerinde bir Kanser Araştırma Merkezi kurulacağını söylüyorlar, çalışmaların sürdüğünü de görebiliyoruz" diyor.
Radyasyon etkisinden endişe edenlerle ona karşı duranların açıklamalarını yayımlamaktan öteye gidemediklerini söyleyen "Rize Kaçkar TV" yöneticisi Adnan Onay ise, bugüne kadar bilimsel bir çalışma yapılmadığını açıklayarak bianet'e bunun önemini anlattı.
Erişen : "Ankara'da hastaların yüzde 70'i Karadeniz'den"
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel başkan yardımcısı Necati Çetinkaya'nın, Çernobil olayı yaşandığında Ordu Valisi olduğunu hatırlatan gazeteci Erişen, "Çetinkaya, olayın fındık üzerindeki etkinleri üzerine haber yapan beni, Cumhuriyet gazetesi Samsun Bölge Müdürü Cemil Ciğerin, TRT muhabiri Ahmet Gürpınar'ı vatan haini ilan etmişti" dedi.
Geçmiş dönemde, Ordu Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği beş yıllık rakamlarda, bölgede kanser hastalarının sayısında yüzde 200'ün üzerinde bir artış olduğunu gösterdiğini savunan Erişen, kendisi gözlemlerini şöyle açıklıyor :
"Üç ay önce, kanser olan fakat sonra ölen kayınpederimin tedavisi için, Ankara Onkoloji Hastanesi'ne gittim. Orada göğüs hastalıkları ve onkoloji servisinde yatan hastaların en az yüzde 70'i Karadeniz Bölgesi'nden geliyordu".
Dönemin Ordu Belediye Başkanı, şimdiki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Kazım Türkmen'in belediye adına Ön Teşhis Hastanesi kurduğunu da açıklayan gazeteci Erişen, "Bu hastane, sağlığa bağlı şikayetler nedeniyle düşünüldü; 1993'te temeli atıldı ancak belediye seçimlerinin ardından belediyenin borçları karşılığında SSK'ye devredildi. Şimdi doğumevi ve çocuk hastanesi olarak kullanılıyor" diye konuştu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın iki yıl önce Ordu'da bir Kanser Merkezi açılacağını duyurduğunu belirten Erişen, Ordu milletvekillerinin halen bunu vaat etmeye devam ettiklerini söyledi.
Şu an AKP milletvekillerinin hepsinin kanser vakalarından haberdar olduklarını savunan Erişen, "Hepsinin yakınları arasında, Çernobil'den sonraki süreçte kanser hastası olan ve ölenler olmuştur. Vakalar onların gözünde az gözükebilir. Çünkü, Karadeniz'de kansere yakalananların tedavisi, bölge dışında yapılıyor, teşhisleri orada konuyor; vaka olarak tedavi gördükleri illerde kayda geçiyorlar" şeklinde konuştu.
Onay : "Bölge insanı ve ekonomi olumsuz etkileniyor"
Rize ve çevresinde yayın yapan "Kaçkar TV" yöneticisi Onay ise, radyasyon iddialarının bölge insanının ruhsal yapısını olumsuz etkilediğini belirterek, "Hükümetlerin duyarsızlıklarına karşın, kimi meslek odaları ve sivil kuruluşlar harekete geçerek bu konuda acil bir komite oluşturmalılar" dedi.
Bugüne kadar gerek devlet ve Sağlık Bakanlığı gerekse endişeleri gündeme getiren kuruluşların bu yönde bir araştırma yapmadıklarını belirten Onay, "Tartışma, bilimsel boyuttan uzak bir mecrada yürütülüyor" dedi.
Bu sabah (28 Haziran Salı) Rize Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Diren'i yayın konuğu olarak davet ettiklerini açıklayan Onay, "Verilere göre, kanser vakalarında şu veya bu nedene bağlı olarak bir artış gözükmüyor; tersine, değerler azalmayı gösteriyor. Bundan olumlu veya olumsuz sonuç çıkarmak mümkün değil. Çünkü, şimdiye dek ciddi bilimsel araştırma yapılmadı" diye konuştu.
Çernobil ile ilgili endişelerin son zamanlarda bazı tanınmış kişilerin kansere yakalanmasıyla tekrar su yüzüne çıktığını açıklayan Onay, güvenilir kaynaklara dayanmayan haberlerin, yersiz endişeleri besleyerek "bölge ürünleri pazarını etkileme girişimleri"ne de dönüşebileceğini düşünüyor. (EÖ/TK)