Bianet'in sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili (CHP) Onur Öymen bu görüşünü şöyle gerekçelendiriyor:
Teknolojik ilerleme engel
"Türkiye konumundaki ülkelerin özel durumu var. Türkiye'nin bu ortamda savunmaya daha fazla para harcaması doğaldır. Bütün mesele, ekonominin savunmanın bu gereksinimlerini karşılayacak durumda olmasıdır. Mesela son Irak saldırısında patriot füzeleri Türkiye'de olmadığı için başka bir ülkeden getirilmek zorunda kaldı. Çünkü buna yeterince para ayıramamıştık.
Asker sayısının düşürülmesi harcamalarda tasarruf sağlayacaktır ama teknoloji o kadar gelişiyor ve pahalı oluyor ki bunun genel olarak savunma harcamalarında indirime yol açması ihtimali de zayıftır."
Daha da güçlendirilmeli
Plan ve Bütçe Komisyonu katibi Mehmet Sekmen de "Ordudaki bu değişimi olumlu karşılıyorum" diyor ve ordunun "daha caydırıcı olması için" askeri harcamaların kısıtlanmasından yana olmadığını söylüyor:
"Sadece bizde değil dünyanın genelinde askeri harcamalar çok fazla. Türkiye'nin aynı zamanda kendine has yapısı da bu yöndeki harcamaların fazla olmasını zorunlu kılıyor. Askeri harcamaların kısılmasından yana değilim, ordunun daha da güçlendirilmesi lazım.
Askeri harcamaların düşürülmesinden ziyade daha modern bir orduya yönelinebilir. Askeri harcamanın kısıtlanmasından yana değilim. Ordu güçlü olduğu sürece caydırıcılığınız da fazla olur."
İhtiyaca göre belirlenmeli
Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Talat Karapınar'ın ise bu konudaki görüşleri şöyle:
"Ordu, çağın gereklerine uyarak profesyonelliğe ulaşmak zorunda. Ordunun hantal kabiliyetinden sıyrılarak düzeltilmesi gerekiyordu. Bu düzenlemeyle de önemli ölçüde tasarruf sağlanacak. Çağın gereklerini yerine getirmek durumunda olan ordu için ihtiyaç varsa askeri harcamalar da artırılabilir."
Genelkurmay Başkanlığının dün hükümete yaptığı öneriye göre 18 ay olan askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem erbaş ve erlik süresi 6 aya indirilecek. Genelkuurmay, bu düzenlemeyle asker sayısının yüzde 17 oranında düşürülmesini öngörüyor. Öneri, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek.(HA/BB/NK)