"Tezkereye karşıyız çünkü 15 askerin ölümünden yola çıkarak sınır ötesi operasyonlar peşinde koşanlar onlarca, yüzlerce askeri daha ölüme yollamaya çalışıyorlar. Türkiye sınır ötesi operasyonu tartışacağına, demokratikleşmeyi tartışmalıdır."
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), dün Bakanlar Kurulu'ndan çıkan ve yarın Meclis gündemine gelmesi beklenen ordunun Kuzey Irak'a girmesine elverecek tezkereyi eleştirdi.
Örgüt, yaptığı yazılı açıklamada "Tezkereye karşıyız çünkü Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi, bölgemizde Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yarattığı savaş bataklığına girmek demek. Yeni bir askeri gücün daha Irak’a müdahale etmesi ABD’nin içinden nasıl çıkacağını bilemediği savaş batağına Türkiye’nin de saplanması anlamına gelir" dedi.
Dur De!: Barış ve demokrasi için adım gerekli
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi (Dur De!) de bir yazılı açıklama yaparak "Tezkerenin kabulü halinde Türkiye Irak sınırlarından içeriye -bildiğimiz kadarıyla- 28. kez girecek. 27 kez girip çözüm bulamadığı Irak’a girmekle yine çözüm bulamayacağı ortada" dedi.
"Tezkerenin kabulünü isteyenler ise Kürt sorununun çözümünü barıştan ve demokrasiden değil savaş ve şiddetten yana politikalarla “çözmek” isteyenler. AKP Hükümeti 22 Temmuz’da halktan aldığı yetkiyi savaş ve şiddeti artıracak adımlar için değil, Türkiye’de hepimizin ihtiyacı olan barış, demokrasi ve özgürlükleri genişletecek adımlar için kullanmalıdır."
SDP: Hükümet çözüm teklifini tartışmıyor bile
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Filiz Koçali de Kuzey Irak'a olası bir askeri harekatın bu devletin egemenliğinin ihlali anlamına geleceğini ve Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirerek "ordu ile PKK gerillaları arasındaki savaşı sivil savaş düzeyine çıkarabileceğini" söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Koçali, tezkereye karşı olduklarını vurguladı ve bunun ABD Irak'ı işgaline ortak olmak anlamına geleceğini belirtti.
"PKK gerillaları Kürtlerin kültürel hakları güvenceye alındığı, genel af çıkarıldığı ve yerel yönetimlerin özerkliği demokratik anlamda genişletildiği takdirde isyanı sona erdireceklerini söyledi. Hükümetse bu planı toptan reddediyor ve silahlı çözümü öne çıkarıyor."(EÜ)