Askerlerin gazetecilik dersleri son bulmuyor. Son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, bugün cenazesine katıldığı Berk Erden'in intiharının sebebini "açıkladı". Medyanın özel hayatıyla ilgili iddiları haberleştirmesinin ardından "onur" nedeniyle kendini öldürdüğünü söyledi.
Komutanın sözleri de haber olarak medyada yer alıyor. Konuşmanın ardından Erden ve eşi hakkında internette yer alan özel hayatlarına dair iddialar da televizyon ekranlarında dönüyor.
"Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği"nden Prof. Dr. Ümran Tüzün, WFMH'in kılavuzundan yararlanarak oluşturduğu listede, gazetecilere şunları yapmalarını öneriyor.
* Haberde intiharla ilgili tek ve basit açıklamalardan kaçının.
* İntihar süreciyle ilgili ayrıntı vermekten kaçının.
* Bir ünlünün intiharını yüceltmeyin.
* İntiharın nasıl gerçekleştiğine, yöntemine dair ayrıntıdan kaçının.
* İntiharı bir sorun çözme yöntemi gibi göstermeyin.
* İntihar yardım hizmetlerinden bahsedin.
* İntihar edenin yakınlarının özel yaşamına saygı gösterin.
* İntiharları ilk sayfalarda vermeyin, öne çıkarmayın.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 1999'da benimsediği Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi, intihar olayları hakkında "Olayı gösteren film, fotoğraf veya resim yayınlanmamalıdır" diyor.
"İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte" yayın da yapılmamalı.
Gazetecilerin intiharı haberleştirirken bu ilkeleri çoğu zaman gözardı ettiği gerçek. Bununla birlikte uzmanlar intiharın tek ve basit bir sebebinin olmadığını, kişinin neden intihar ettiğinin de kesin olarak belirlenemeyeceğini vurguluyor. Bu gerçek, komutanlar için de geçerli.
Yiğit, başında bulunduğu kurumu korumak için Erden'in onurunu korumak için intihar ettiğini öne sürüyor; bir "onur" tanımı yaparak kendi hayatını alan bir insanın neden öldüğünü bildiğini iddia ediyor. Oysa onun görevi bu riski en aza indirmek için ordu içinde ruh sağlığı hizmetlerini erişebilir kılmak olmalı. Neyin haber olup olmadığını belirleme işiniyse gazetecilere bırakmalı.(AA/EÜ)