İstanbul Arnavutköy'de Ömerli Mahallesi'nde bulunan Askoop Sanayi Sitesi içerisindeki inşaat çalışmaları sırasında aşırı rüzgar sebebiyle kule vinç devrildi.
Çevredeki kule vinçler iş durdurmasına rağmen "acil iş yetiştirmeleri" gerektiği için çalışmaya zorlanan 24 yaşındaki operatör Cem Özhan hayatını kaybetti.
bianet'e konuşan DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Kule vinçler rüzgar 45 km/saat hıza çıktığında çalışmaması gerekiyor. Çevredeki vinçlerin hiçbiri çalışmıyor. Cem Özhan da çalışmak istemiyor ama şantiye şefi zorla çalıştırıyor. Zaten eski bir makine. Rüzgara dayanmıyor ve kırılıyor" dedi.
Şantiyede ucuz olduğu için eski makinelerin kullanıldığını aktaran Karabulut, yeni bir makine kullanılmış olsaydı kazanın yaşanmayabileceğini sözlerine ekledi.
"Hiçbir yönetmeliğe uygun olmayan bir şantiye"
Şantiyenin hiçbir yönetmeliğe uygun olmadığını söyleyen Karabulut, "Şantiyenin çevresi kapalı değil. İş sağlığı güvenliği önlemleri yok. Dağ başında bir sanayi tesisi. Gözden ırak olduğu için de her türlü kuralsızlık var" diye konuştu.
Karabulut bölgedeki diğer koşulları da şu sözlerle anlattı:
"Bölgede işçi sağlığı iş güvenliğinin rafa kaldırıldığını biliyoruz. Hiçbir iş kanunu uygulanmıyor. İşçiler köle, maaşını ver çalıştır ama geri kalan tüm koşullar ilkel bir şekilde. Bir şantiyede olması gereken güvenlik önlemleri, ofis, yemekhane, hijyen bunların hiçbiri yok."
AŞIRI RÜZGARDA BASKİ İLE ÇALIŞTIRILAN KULE VİNÇ DEVRİLDİ BİR İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ
— DİSK / Dev Yapı-İş (@devyapi_is) September 18, 2023
Hadımköy Dikilkaya da bulunan şantiyede rüzgardan kaynaklı işi durdurmasına rağmen zorla çalıştırılan operatör arkadaşımız zaten eski olan makinanın pim keserek devrilmesi sonucu hayatını kaybetti pic.twitter.com/pAj8yALOEr
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) verilerine göre sadece Ağustos’ta en az 201 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2023’ün ilk sekiz ayında çalışırken ölen kişilerin sayısı da en az 1255.
Özhan'ın ölümü Meclis gündeminde
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Askoop Sanayi Sitesi şantiyesinde Cem Özhan'ın hayatının kaybetmesinin ardından son dönemde yaşanan iş kazalarını Meclis gündemine taşıdı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Konukçu, Türkiye'de iş cinayetleri sistematik bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Her yıl en az 2 bin kişinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Konukçu, iş cinayetlerinin nedeni olarak gerekli önlemlerin alınmamasını, yeterli denetim ve kontrollerin yapılmamasını gösterdi.
Konukçu'nun Işıkhan'a yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:
- Bir işçinin yaşamını yitirmesine neden olan Ömerli Mahallesi Askoop Sanayi Sitesi içerisindeki inşaat en son hangi tarihte denetlenmiştir? Yapılan bu denetlemeye istinaden iş müfettişlerince tutulan denetleme raporunda kullanılan ekipmanlara ilişkin yer alan herhangi bir kusur bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise işverenin bu durumu düzeltmeye yönelik yükümlülüğünü yerine getirip getirmediği neden takip edilmemiştir?
- Askoop Sanayi Sitesi içerisinde yer alan inşaat da kuvvetli rüzgâr nedeniyle iş durdurulmasına rağmen vinç operatörü Cem Özhan'ın zorla çalıştırıldığı iddiaları bilginiz dahilinde midir?
- Vinç operatörü Cem Özhan'ın yaşamını yitirmesine neden olan vinçin 40-45 yıllık eski bir vinç olduğu ve çoktan kullanımdan kaldırılmış olması gerekirken halen kullanıldığı iddiaları bilginiz dahilinde midir? Bilginiz dahilinde ise inşaat firmasına yönelik olarak gerekli inceleme ve denetleme yapılmış mıdır?
- Arnavuktöy Askoop Sanayi Sitesi içerisinde yer alan inşaat sahasında vinçin devrilmesi sonucu Cem Özhan'ın zorla çalıştırılması sonucu yaşamını yitirmesine neden olan iş cinayetinin sorumlularının açığı çıkarılması için Bakanlığınızca başlatılan bir inceleme bulunmakta mıdır? Yaşanan iş cinayeti ile ilgili açılmış bir soruşturma bulunmakta mıdır?
- Planlanmamış vinç kurma ve sökme çalışmaları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmemiş vinçlerin kullanıldığı, hali hazırda kullanılan vinçlerin periyodik bakımının yapılmadığı, yeterli sayıda ve yetkinlikte çalışan bulundurulmadığı v.b. giderilebilecek eksikliklerin işveren tarafından ısrarla göz ardı edildiği iddiaları incelenecek midir?
- İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'nin İkinci Bölümünde yer alan İşverenlerin Yükümlülüklerini yerine getirmesi kapsamında yaşanan iş cinayetlerine yönelik asıl işveren yöneticileri soruşturma kapsamına alınmış mıdır?
(AD)