"Anne veya baba kaybı çocukların hayatındaki en büyük travma. Bu dönemde çocukların yalnız bırakılmaması, tüm ihtiyaçlarının karşılanması son derece önemli."
Uzman pedagog Belgin Temur, babasını Kuzey Irak'ta sürmekte olan operasyonda kaybeden çocukların hangi duygusal süreçlerden geçebileceğini bianet'e anlattı.
Irak'ın kuzeyine düzenlenen kara harekatında ölen askerlerden Piyade Binbaşı Zafer Kılıç için Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın da katıldığı bir tören gerçekleşmişti. Törende Kılıç'ın 11 ve dört yaşlarındaki iki çocuğu da hazır bulunuyordu.
"Çocukların törenlere katılmasında sakınca yok"
Temur'a göre babasını kaybeden çocukların zihninde bu kaybı resmeden bir görüntünün kalması önemli. Bu nedenle Temur, çocukların törenlere katılmasında bir sakınca görmüyor ve bu katılımın babalarının ölümünü kabullenmelerini kolaylaştırdığını ifade ediyor:
"Eğer çocuğun zihninde örneğin cenaze töreninden bir görüntü kalmazsa, üzüntüsünü herkesle birlikte yaşamazsa, algısında bu kayıp 'Biri ölmüş şimdi sadece yokluk var' biçiminde yer eder. Ayrıca yetişkinler için de çocuklar için de tüm negatif duygular başkalarıyla paylaşıldıklarında daha kolay atlatılır."
"Anne çocuğun duygusal ihtiyaçlarını ihmal etmemeli"
Çocuğun babasını kaybetmeye vereceği tepkide annenin durumunun çok belirleyici olduğunu vurgulayan Temur şöyle konuştu:
"Anne nasıl yaşıyorsa çocuk da bir nevi aynısını yaşıyor. Bu yüzden anne ve ailenin diğer bireyleri çocukla ilişkisinde çok dikkatli olmalı. Çocuğun duygusal ihtiyaçlarına elinden geldiğince odaklanmalı. Anne bir yandan çocuğu bu acıdan uzak tutmaya çalışmamalı, çocuğu tutulan yasa dahil etmeli. Diğer yandan da bu tanıklık sırasında çocuğun yanında olmalı."
"Günlük yaşamını sürdüremezse yardım almalı"
Çocuğun yakınını kaybetmeye verdiği kısa vadeli tepkilerin çok da yoğun olmayabileceğini kaydeden Temur, bu fikrin zamanla sindirildiğinin altını çizdi:
"Çocuğun günlük alışkanlıklarını gerçekleştirmesinde çok büyük farklar ortaya çıktıysa, iştahı ve uyku düzeni değiştiyse, huzursuzluk, başka yetişkinleri kaybetme ve genel anlamda ölüm korkusu belirgin hale geldiyse uzman yardımı almakta fayda var. Korkmak, yalnız uyuyamamak ilk günlerde normal, ama beş-altı hafta sonra sürüyorsa, çocuğun huzurunu etkiliyorsa profesyonel yardıma ihtiyacı olduğunu düşünülebilir." (GG/TK)