Avusturya'nın başkenti Viyana'da OPEC+ adı altında bir araya gelen petrol üreten ülkelerin bir bölümü Kasım 2022'den geçerli olmak üzere günlük petrol üretimini 2 milyon varil düşürme kararı aldı.
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı 11 petrol üreten ülkenin oluşturduğu OPEC+ enerji ve petrol bakanlarının, piyasa koşullarını değerlendirmek ve kasım itibarıyla uygulanacak üretim miktarını görüşmek üzere düzenledikleri 33'üncü Bakanlar Toplantısı sonuç bildirgesinde OPEC ve OPEC dışı ülkelerin 19'uncu toplantısında alınan kararların geçerli olduğu belirtildi.
OPEC+ grubu ülkeleri bir önceki toplantıda petrol üretimini ekimde günlük 100 bin varil azaltma kararı almıştı.
Açıklamaya göre, COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi OPEC+ grubu bakanları her 6 ayda bir bir araya gelecek.
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin enerji ve petrol bakanlarının katılacağı bir sonraki toplantı 4 Aralık'ta yapılacak .
Rusya ve Suudi Arabistan
petrol üretimini neden düşürüyor?
2016'da oluşturulan 13 petrol üreten ülkeyi ve OPEC üyesi olmayan 11 ülkeyi kapsayan kapsayan OPEC+ kararın "küresel ekonomik görünümü ve petrol piyasası görünümünü kuşatan belirsizlik" nedeniyle alındığını savundu.
Arz kesintisinin fiyatları ne ölçüde arttırabileceği bilinmiyor. Dünya petrol tüketimi günde 100 milyon varile kadar çıkabiliyor. Bu nedenle piyasadan günde 2 milyon varil çekmenin gözle görülür bir etkisi olacaktır.
Bu adımın, ilkbaharda 120 dolara ulaşan ancak küresel ekonominin yavaşlamasından doğan kaygılar dolayısıyla aşağı çekilen petrol varil fiyatını artırmaya yönelik olarak Suudi Arabistan'ın önerisiyle atıldığı düşünülüyor. Eylül başında petrol varil fiyatı 90 doların altına düşmüştü.
Karar ABD ve Suudi Arabistan
arasında gerginliğe yol açacak
Rusya da dahil olmak üzere 24 OPEC+ petrol üreticisi ülkenin toplantısı, dünyanın büyük bir kısmının zaten yükselen enerji maliyetleriyle mücadele ettiği bir zamanda gerçekleşti. Arz kesintisi, Başkan Biden'ın ara seçimler öncesinde benzin pompası fiyatlarını dizginlemeye çalıştığı Suudi Arabistan ile ABD arasındaki gerilimi de artıracak.
Beyaz Saray kararı "uzak görüşlülükten yoksunluk " olarak niteledi ve yaptığı açıklamada, yönetimin "Başkan'ın Mart'ta yayınladığı emirlere uygun olarak Stratejik Petrol Rezervinden gelecek ay piyasaya 10 milyon varil daha verileceğini" söyledi.
Piyasa yorumcuları Suudilerin üretimi azaltarak ve piyasayı daraltarak fiyatları varil başına 100 dolar veya üstüne çıkarma gayretinde oldukların, önerilen kesintinin büyüklüğünün insanları şaşırttığını söylüyor.
Petrol üretiminde dramatik bir kısıtlama, OPEC+'nın eş başkanı olan Rusya'nın da işine gelebilir. Ekonomisi, şu anda Ukrayna'daki savaş çabaları için kritik öneme sahip olan enerji gelirlerine dayanana Rusya yaptırımlara rağmen, üretimde büyük bir düşüş yaşamadı.
Uzmanlar, OPEC+ daha da keskin bir üretim kısıntısı ilan etse bile, zaten yaptırımlar ve yeni petrol altyapısına ek yatırım yapamaması nedeniyle kotasının çok altında üretim yapan Rusya'nın üretiminin aslında düşmeyeceği görüşünde. Kısıntının büyük bölümünü Suudi Arabistan'ın, üstlenmesi gerekecek.
(AEK)