Pozitif Yaşam Derneği (PYD), İmece, Marjinal Porter Novelli ve Marche Event, 1 Aralık Dünya AIDS gününde Beyoğlu'nda düzenlediği sokak etkinliklerinde HIV/AIDS ile yaşayan insanların karşılaştıkları hak ihlallerinin son bulması için harekete geçilmesini istediler.
* Çiçek Tahaoğlu'nun fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
"Korku söylemi ve önyargılar vürüsün yayılmasını engellemiyor"
Beyoğlu Belediyesi, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen etkinlik, saat 10.30'da Beyoğlu Tünel'de başladı.
Kısa Dalga Ritim Grubunun şarkıları ve dans gösterilerinin ardından yapılan basın açıklamasında konuşan PYD Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kaykı toplumdaki önyargıların ve korku söyleminin HIV'in yayılmasını engellemeye yetmediğini belirtti.
"Bu korku söylemleri bizlerin korunmasını, test yaptırmasını sağlamadı. Bu söylemler sadece HIV tanısı almış kişilerin hayatını zorlaştırdı" dedi.
"Virüsle ilgili son yıllarda birçok olumlu adımın atıldığını, bugün 20 yaşında tedaviye başlayan bir kişinin ortalama ömrünün 69 yıla çıktığını" belirten Kaykı, "ancak toplumdaki HIV/AIDS algısının tıptaki gelişmelerle paralellik göstermediğini" söyledi.
"Ülkemizdeki en önemli ve zararlı önyargılardan biri de HIV/AIDS'in ülkemizin sorunu olmadığı düşüncesi. Açıklanan yeni 2009 verilerine göre dünyanın pek çok yerinde vaka sayıları stabilize olmuş durumda. Hatta uygulanan önleme kampanyaları ile yeni vaka sayılarında azalma yaşanıyor" diyen Kaykı Türkiye'deki durumun bunun aksi yönünde ilerlediğini söyledi.
"2000'de vaka sayısı 158 iken; 2008'e gelindiğinde bu sayı 450 oldu. Sekiz yılda üç katına çıkan bu rakamlara rağmen maalesef HIV/AIDS gerek devletin sağlık politikaları içinde gerekse genelinde öncelik olarak görülmüyor."
Kaykı "Taleplerinin HIV hızla Türkiye'de yayılırken, HIV/AIDS'e ilişkin önyargıların yıkılması, HIV ile yaşayanların sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri ve halk sağlığının korunması için bu sorunu temel insan hakları içinde alınması" olduğunu sözlerine ekledi.
"Yüksek bir aşı ihtimali henüz yok"
Marmara Universitesi'nden Prof. Dr. Volkan Korten ise "Kuzey Amerika'da yapılan 10 yılık gözlemsel çalışmanın tedaviye erken başlanan hastalarda ölümlerin %69'dan fazla azaldığını ortaya çıkardığını, bunun dışında, yan etkileri fazla bir ilaç olan Ritonavir'in yerini alabilecek birkaç ilacın ümit veren erken bulguları açıklandığını" söyledi. "Ancak yakın gelecekte koruyuculuğu yüksek bir aşı beklenmediğini" ekledi.
Pantomim gösterisinin ardından eyleme katılanlar üzerinde önyargı yazan balonları uçurdular. Dansçılar ve bando eşliğinde Galatasaray Lisesi'nin önüne yürüdüler.
Burada kurulan "Gerçekler - Söylenceler" kürsüsünde HIV/AIDS'e dair yanlış ve doğru bilgiler konuşuldu.
Eyleme sağlık aktivisti Mustafa Sütlaş, oyuncu Ayça Damgacı, Şevval Kılıç, Lambdaistanbul Aile Grubu (LİSTAG) üyeleri, sanatçı Burak Karacan, Direnistanbul üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.(ÇT-BÇ)