Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü, tıp doktoru, akademisyen Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’na özgürlük talebiyle internet sitesi açıldı.
onurhamzaoglunaozgurluk.org adresindeki sitede Onur Hamzaoğlu’nun özgeçmişi, çalışmaları, basında çıkan haberler yer alıyor.
Site açılışında yer alan dokuz akademisyen imzalı açıklamada “Bu ülkenin değerlerini tüketmeyin” diye sesleniliyor.
site içindeki saat, Onur Hamzaoğlu'nun tutukluluğu olduğu zamanı gösteriyor. Haber hazırlandığında 42 gün altı saattir özgürlüğünden yoksun olduğunu gösteriyordu.
Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden, Kocaeli Dayanışma Akademisi kurucularından Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 9 Şubat’ta gözaltına alınıp 17 Şubat’ta tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi 4 Şubat tarihli barış talebinde bulunan basın açıklaması gösterildi.
“Halkın Onur’u serbest bırakılsın”
Prof. Dr. Okan Akhan; Prof. Dr. Korkut Boratav; Prof. Dr. Necati Dedeoğlu; Prof. Dr. Ayşe Erzan; Prof. Dr. İskender Sayek; Araştırmacı Yazar Orhan Silier; Doç. Dr. Alâeddin Şenel; Prof. Dr Taner Timur, Prof. Dr. Hasan Yazıcı imzalı, Hamzaoğlu’nun tutukluğunun 40. günü için yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:
“İlgili kamuoyu O’nu daha çok ülkenin en büyük sanayi havzalarından olan Dilovası’nda (Kocaeli) hava kirliliğinin kanserle ilişkisi kapsamında bebeklerin kakası ve anne sütünde yaptığı çalışmalarla tanıdı.
“Onur HAMZAOĞLU tıp doktoru, bir halk sağlığı uzmanı, akademisyen. Toplum hekimliği öğretisini özümsemiş bir bilim insanı olarak sağlığı bozan, en fazla öldüren, sakatlayan, önlenebilir hemen hemen her konuda çalışmış, ürün vermiş bir isim. O nedenle eşitsizliklerle, bulaşıcı hastalıklarla, trafikle, çevre ve doğa ile, olağandışı durumlarla, savaşa karşı barışı savunmakla … ve bütün bu çabalarına karşılık geldiğini düşündüğü sorumluluklar alarak kurumsal yapılarda yer almış bir insan.
“Ülkenin doğru bildiğini gizlemeden, paylaşarak ve tutum alarak yaşayan böyle insanlara gereksinimi var. Yetkililer başta olmak üzere herkese sesleniyoruz: Halkın sağlığının Onur’unun en kısa sürede serbest bırakılmasını bekliyoruz. Onur HAMZAOĞLU’na ÖZGÜRLÜK!”
Onur Hamzaoğlu’ndan “Onur Hoca’lığa”
Sitede “Onur Hamzaoğlu’ndan ‘Onur Hoca’lığa dönüşen akademik seyri” aktarılıyor. Burada öne çıkan bilgiler şöyle:
* 1961 yılında Ordu’da öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Onur Hamzaoğlu’nun ‘Onur Hoca’ olma süreci tıp fakültesini/hekimliği seçmesi, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde tıp diplomasını, daha sonra halk sağlığı alanında uzmanlığını almasıyla başladı. Ardından Hacettepe Üniversitesi’nde epidemiyoloji alanında yan dal uzmanlığını tamamladı, GATA’da epidemiyoloji yardımcı doçentliğini ve halk sağlığı doçentliğini aldı ve 2002-2016 yılları arasında ise Kocaeli Üniversitesi’nde halk sağlığı profesörü olarak görev yaptı.
* Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde (TODAİE) konuk öğretim üyeliği de yaptı. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Yüzüncü Yıl ve Kocaeli üniversitelerinde anabilim dalı başkanlığı gibi idari görevlerde bulundu.
* Tıpta uzmanlık ve farklı alanlardaki yüksek lisans tezlerine danışmanlık yaptı, lösemiden tedavi protokollerine, sanayi-çevre sağlığı ilişkisinden aile planlamasına, yoksulluktan biyo-eşdeğerliliğe kadar çok çeşitli araştırma projelerinde; yürütücülük yaptı. Epidemiyoloji ve araştırma teknikleri başta olmak üzere, halk sağlığının çeşitli alanlarında yüzlerce kurs düzenledi, sanayi ve çevre sağlığı, sağlık politikaları, sağlıkta eşitsizlikler gibi yine halk sağlığının farklı alanlarında bilimsel sunumlar yaptı.
* Özellikle Sanayi-çevre sağlığı ilişkisini ortaya koyan bilimsel çalışmaları nedeniyle, farklı bilimsel ve akademik özelliğe sahip farklı kurumlar tarafından uluslararası düzeyde Green Prophet 2011 Çevre Kahramanı, ulusal düzeyde Nusret Fişek Halk Sağlığı, Hasan Balıkçı Onur Ödülü, Araştırma Etiği Ödülü’nün yanında, İşyeri hekimliği stajlarının tıp fakültesi işçi sağlığı eğitimi için özgün bir model oluşturan araştırmacılardan birisi olduğu için Dr. Nejat Yazıcıoğlu İşçi Sağlığı Ödülü’nü aldı. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde ve kitaplarda çok sayıda yayın yaptı.
* Üyesi olduğu ulusal düzeydeki meslek, sağlık ve sosyal bilimler kurumları ile platformlar arasında şunlar bulunuyor: Kocaeli Tabip Odası, HASUDER (Halk Sağlığı Uzmanlık Derneği), Türk Hematoloji Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, TSBD (Türk Sosyal Bilimler Derneği), SAV (Sosyal Araştırmalar Vakfı), Karaburun Bilim Kongresi ve KHK (Kanun Hükmünde Kararname) ile ihracının ardından kurucusu olduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi ve Halkların Demokratik Kongresi. 2011 yılından bu yana IAHPE (International Association of Health Policy in Europe) adlı uluslararası kuruluşun Yönetim Kurulu üyeliğini yürütüyor.
* 1990’ların başından bu yana kesintisiz Türk Tabipleri Birliği’nde (TTB) yer aldı.
* Türkiye kamuoyu özellikle Dilovası (Kocaeli)’nda sanayinin çevre ve insan sağlığı üzerine yürüttüğü araştırmalarıyla yakından tanıdı. Bu konuda ek bilgiler için www.onurumuzusavunuyoruz.org adresine bakabilirsiniz.
* “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış bildirisi imzacısı. 2 Eylül 2016 tarihinde çıkartılan 672 sayılı KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edildi. İhraç edilen diğer akademisyenlerle birlikte Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin kurucuları arasında yer aldı.
* 2011 yılından beri içinde yer aldığı Halkların Demokratik Kongresi’nde 2017 yılından itibaren, kendisine teklif edilen eş sözcülük görevini üstlendi.
* Hamzaoğlu, asbestin öldürücü zararlarını ortaya koyduğu için yıllarca kovuşturulan, fakat bugünkü asbest yasaklamalarının kurucu babası olan Amerikalı doktor Irving Selikoff’a atıfla “Türkiye’nin Selikoff’u” olarak adlandırılıyordu. (BK)