Geçen yıl 19. kez düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü davalarından bir yandan beraat haberleri geliyor, diğer yandan duruşmalar devam ediyor.
Kaos GL'nin aktarımına göre, Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 39 kişiye ve Maçka’da yasaklanan piknikte gözaltına alınan bir kişiye açılan 6 ayrı dava arasında yer alan Mis Sokak’ta gözaltına alınanlara açılan dava 13 Mayıs’ta görülecek.
“Direnmeye devam ediyoruz”
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, duruşma öncesi basın açıklamasına çağırdı:
“2021 İstanbul Onur Yürüyüşü günü polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 arkadaşımız, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla yargılanıyor.
"Biz bu gözaltılara ve saldırılara rağmen sokakları doldurduk ve baskılara karşı da bu hukuksuzluğu teşhir ediyoruz, birlikte mücadeleye devam ediyoruz. 13 Mayıs saat 10:00'da görülecek olan duruşma Çağlayan Adliyesi 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde olacak. Lubunyalar olarak var olduğumuz her alanda direnmeye devam ediyoruz ve dava günü 9:30'da basın açıklamasında buluşuyoruz.”
Onur Yürüyüşü davaları
Polis işkencesinin gölgelediği 2021 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ikisi çocuk 39 kişiye ve yine polisin saldırdığı Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye 6 ayrı dava açıldı: Terör savcılarının hazırladığı iddianamelerde polis işkencesi yok, ayrı davalarla kamu desteği azaltılmak isteniyor.
Mis Sokak’ta polis işkencesi yetmedi, dava da açıldı
Onur Yürüyüşü günü daha yürüyüş dahi başlamadan polis işkencesiyle Mis Sokak’tan gözaltına alınan 19 kişi hakkında 2911 Sayılı Kanuna muhalefet iddiasının yanı sıra görevi yaptırmamak için direnme iddiasıyla da dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede fotoğraf ve videolara yansıyan polis işkencesi, ters kelepçe uygulamaları yer almazken; LGBTİ+ hak savunucularının cezalandırılmaları isteniyor.
Davanın ilk duruşması 13 Mayıs 2022 saat 10.00’da İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
I. Cihangir davası: Polis şiddeti yine iddianamede yok!
Onur Yürüyüşü’nde polis işkencesine maruz bırakılan LGBTİ+ hak savunucularına açılan bir diğer davada ise 7 kişi yargılanıyor. 2911 sayılı Kanuna muhalefetten yargılanan hak savunucularının uğradığı polis şiddeti İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı bu iddianamede de yer almıyor.
Davanın ilk duruşması 9 Mart 2022’de İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
II. Cihangir davası
Cihangir’de polis saldırısı ile gözaltına alınan üç kişiye ayrıca dava açıldı. Polis şiddetinin yer almadığı iddianamede, hak savunucularının yine 2911 sayılı kanuna muhalefetten cezalandırılması talep ediliyor.
Davanın ilk duruşması 25 Ocak 2022 saat 9.35’de 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecekti ancak yoğun kar yağışından dolayı dava 31 Mart’a ertelendi. Cihangir’de gözaltına alınan 3 kişiye açılan davanın ilk duruşmasında tüm sanıklar beraat etti. Sanıklardan biri savunmasında, arkadaşının gözaltına alınmasına tepki gösterdikten bir süre sonra kafede oturduğu sırada polis amirinin kendisini memurlara göstererek gözaltına aldırdığını ve bu sırada kucağında köpeği olmasına rağmen yerde sürüklendiğini söyledi. Bir diğer sanık da arkadaşının köpeğine yapılan muameleye tepki gösterdiği için gözaltına alındığı, gözaltına alındığı sırada göğsünün ameliyatlı olduğunu söylemesine rağmen darp edildiğini ve ameliyatlı olan göğsünden yaralandığını söyledi.
Çocuklara da dava açıldı!
Onur Yürüyüşü sırasında polis şiddetiyle Cihangir’den gözaltına alınan iki çocuğa da dava açıldı. Aynı iddianame ile yargılanan çocukların davası Çocuk Mahkemesi’nde görüldü. Yürüyüş günü gözaltına alınan iki çocuğa açılan davanın ilk duruşması da bugün 10 Mayıs’ta İstanbul 4. Çocuk Mahkemesi’nde görüldü. Yürüyüş günü gözaltına alınan iki çocuk ilk duruşmada beraat etti. 10 Mayıs günü görülen davada yargılanan çocuklar, kanuna aykırı yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmamakla suçlandı. Çocukların avukatlarından Av. Abdullah İkbal Arslanbaş duruşmada, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına vurgu yaparak ortada kanuna aykırı yürüyüş olmadığına vurgu yaptı:
“Böyle bir dosyada savunma yapmak zul geliyor. Bu çocukları böyle bir olay için hapisle yargılamak da ayıp. Onlara isnat edilen suç kanuna aykırı yürüyüşe katılarak ihtara rağmen dağılmamak ama ortada kanuna aykırı bir yürüyüş yok. Anayasa’nın 34. maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi açıkça belirtiyor: Önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek temel bir hak ve bunun korunarak güvence altına alınması çoğulculuğun, açık fikirliliğin, hoşgörünün ve demokratik bir toplumun gerekliliği.”
Maçka’daki piknik de unutulmadı!
İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında 22 Haziran 2021’de Heybeli’de yapılması planlanan, yasaklanan, yasağın ardından Maçka Parkı’na taşınan ve burada polis saldırısıyla engellenen pikniğe katılan bir kişiye de dava açıldı.
LGBTİ+’lara saldıran polisin şikâyetiyle açılan davada bir kişi hakaretten yargılanıyor.
Davanın ilk duruşması 27 Ocak 2022 saat 10.20’de İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 30 Haziran saat 9.40’a ertelendi.
LGBTİQ+ Meclisleri davasında beraat
26 Haziran 2021’deki İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan LGBTİQ+ Meclisleri’nden 8 aktivistin yargılandığı dava 2 Kasım’da başladı. İddianamede “Asla yalnız yürümeyeceksin LGBTİQ+ Meclisleri” pankartının yanı sıra “Susma haykır eşcinseller vardır” sloganları yer alıyor. Savcı, iddianameye gerekçe olarak Beyoğlu Kaymakamlığı’nın hukuksuz yasak kararını gösterdi.
8 Şubat’ta görülen karar duruşmasında Mahkeme, tüm sanıkların beraatine hükmetti.
2021 Onur Yürüyüşü’nde ne oldu?
19. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için 26 Haziran saat 17.00’de Taksim’de buluşma çağrısı yapıldı. Adalar Emniyeti’nin Onur Haftası pikniğine tehdidi, Şişli Kaymakamlığı’nın 30 günlük etkinlik yasağı, Maçka’da LGBTİ+’lara piknik yasağı ve polis saldırısı ile başlayan haftanın yürüyüşü de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı, “devletin ilkesi ve bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzene, genel sağlığa ve genel ahlaka aykırı olabileceği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi” bahanesiyle Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.
LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağını ve polis şiddetini aştı, Beyoğlu sokaklarında “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.
Polis daha yürüyüş başlamadan Mis Sokak’ta saldırdı. Odakule’de basın açıklaması okundu. Ardından Tünel’de tekrar basın açıklaması okundu. LGBTİ+’lar Tünel’den Cihangir’e yürüdü. Polis tekrar saldırdı. Cezayir Sokak’ta LGBTİ+’lar tekrar toplandı. Polis saldırısı burada da sürdü. LGBTİ+’lar gün boyu devam eden saldırılara inat sokakta, “Buradayız, alışın, gitmiyoruz” dedi.
(EMK)