23. Onur Haftası kapsamında, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin düzenlediği panelde "Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet" konuşuldu.
Kemal Ördek, Ferhat Yıldız, Bihter Karal, avukat Rozerin Seda Kip ve Nihan Erdoğan’ın konuşmacı olduğu panelde, seks işçilerinin maruz kaldığı hak ihlalleri çerçevesinde toplumsal şiddet ve yasaların yetersizliğinin yanısıra Kırmızı Şemsiye’nin bu konuda çalışmalarından bahsedildi.
Ördek "Biz iki senelik bir derneğiz. Genelevlerde yaşanan sorunları haritalayıp yetkililerle görüşüyoruz. 25’in üzerinde kayıtlı genelev ile çalışmalar yürüttük. Aynı zamanda dernek bünyesin de haksızlığa uğramış seks işçilerine hukuki destek sağlıyoruz. Seks işçiliği nedir sorusu farklılaşabiliyor biz seks işçiliğini cinsel hizmet sunmak olarak tanımlıyoruz" dedi.
Yasaların yetersizliğine de değinen Ördek, “Yasalar bu işçilik biçimin sadece kayıtlı genelevlerde yapılabileceğini söylüyor. Genelevler dışında kayıtdışı olarak adlandırdığı için para cezası ve ev kapatmalara kadar giden bir süreç ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada trans kadınlara yönelen ayrımcılığa karşı da savunuculuk yaparken ağlak bir politika tarzı üzerinden gitmemek gerekiyor. Biz sadece mağdur değiliz, biz sadece ‘nesne’ değiliz biz aynı zamanda özneleriz” diye konuştu.
Deneyimlerini paylaşan Bihter Karal maruz kaldığı şiddeti anlatırken “Hayat mücadele ister, ben de mücadele edeceğim” dedi.
SPoD Yönetim Kurulu üyesi avukat Rozerin Seda Kip, İstanbul’daki vakalarda seks işçilerinin özellikle iki farklı şiddete maruz kaldığını belirtti: Polis şiddeti ve buna ek olarak toplumun uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddet.
Avukat Nihan Erdoğan ise “İç Güvenlik Paketinden sonra polise bir şey anlatmak çok zor. Devlet fuhuşla mücadele ediyor ama aslında çözüm önerileri getirilmeli” diye konuştu. (ÇT)