Türkiye'de ve dünyada doğrudan kadınları ilgilendiren konuların yanı sıra, kadınların etkinlik gösterdiği veya etkilendiği tüm alanlarda kadın bakış açılarını yansıtmak amacıyla İnternet üzerinden yayınlanmaya başlayan Kültür ve Sanatta Feminist Yaklaşımlar dergisi ikinci yılını doldurdu.
Derginin yayın kurulu üyesi Özlem Aslan “üçüncü yılına giren dergiyle okuyucu arasındaki mesafeyi kaldırabilmek adına abonelik sisteminden vazgeçtiklerini” söyledi.
"Bunun yerine okuyucunun gönüllü bir şekilde dergiye katkıda bulunmasını sağlayacak destek mekanizmasını kuruyoruz. Bu yöntem işe yararsa Türkiye'de bağımsız yayıncılık açısından önemli bir gelişme daha olmuş olacak ve umut verici bir tablo çıkacak karşımıza."
Feminist Yaklaşımlar'ın 6. sayısının dosya konusu başörtüsü. Aslan, dosya konusunu belirlemelerindeki gayeyi şu sözlerle anlatıyor bianet'e:
"İnsanlar karşılarındakinin ne yaşadığını, kendi yargılarının başka hayatlar üzerinde ne gibi etkiler yarattığını düşünmek istemiyorlar. Başörtüsünden bahsederken bir nesneden değil kamusal alanını bizzat paylaştığımız kadınlardan bahsettiğimizi hatırlatmak istiyoruz."
Dergide Joan Scott'ın "Fransızların Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İslami Başörtüsü"yle Afsaneh Naimabadi'nin "Feminzmi Ört(me)mek" başlıklı yazılarının yanı sıra Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği (AKDER) başkan yardımcısı Fatma Benli ve Hazar Derneği Başkanı Ayla Kerimoğlu'yla yapılmış röportajlar bulunuyor.
6. sayının bir diğer konusu ise "fuhuş"
"Başörtüsü ana akım siyasi tartışmalarda yer alabilen bir kadın sorunu iken, daha çok üçüncü sayfa haberleri kategorisinde karşılaştığımız, kadın hareketinin gündemine de dönemsel olarak girebilen bir diğer sorun da fuhuş yapan kadınların yaşadığı mağduriyetler."
“Fuhuşun Türkiye'de konuşulmayan alanlardan biri olduğunu” ifade eden Aslan bu meseleyi gündeme taşımak istemeleriyle ilgili olarak "orada birçok kadından bahsediyoruz. Ancak çoğu zaman bu kadınların problemleri yokmuş gibi davranılıyor" diye konuşuyor.
Türkiye'de genelev çalışanı kadınların mağduriyetlerini 2007 genel seçimlerinde yürüttüğü kampanya ile gündeme getiren Ayşe Tükrükçü'yle yapılmış bir röportaja yer verilmiş. Tükrükçü, söyleşide kişisel deneyimi üzerinden Türkiye'de, genelev çalışanı kadınların yaşam koşullarının köle statüsünden farksız olduğunu söylüyor ve devletin bu kölelik sisteminin koruyuculuğunu ve devamını sağlamadaki rolüne özellikle vurgu yapıyor.
Selma James, 80'lerde Londra'da seks işçisi kadınların bir kiliseyi işgal etmelerini, yaklaşık on gün süren bu eylemin basında ve kadın hareketinde ne tür yansımaları olduğunu anlattığı "Tanrı'nın Evindeki Orospular" başlıklı yazısının yanı sıra fuhuş ve cinsellik üzerine de çeşitli tartışmalar yürütüyor, feminist bakış açısıyla bu terimleri/eylemleri yeniden yorumluyor.
Dergide ayrıca Karin Karakaşlı, Jale Parla, Melis Oğuz, Neslihan Atatimur ve Aslı Zengin’in yazıları bulunmakta.
Aslan'ın "Umarız okuyucularımızda yeni sorular yaratabilecek bir sayı olmuştur" dediği dergiye İnternet sitesinden ulaşabilirsiniz.