*Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 pandemisinin ikinci yılına dair çevrimiçi basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Genel Sekteri Vedat Bulut, TTB Halk Sağlığı Kolu üyeleri Nasır Nesanır, Levent Akyıldız, Mehmet Zencir, TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Oğuz Kılınç, Melek Demir, TTB Merkez Konseyi üyesi Alican Bahadır, TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Güçlü Yaman, mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve akademisyen Özgür Müftüoğlu katıldı.
TIKLAYIN-"Küresel bir çözüme gidilmezse, pandemi bitmeyecek"
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, resmi verilerin gerçekleri yansıtmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın verileri sakladığını belirtti.
Pandemi süresince 500’den fazla sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği hatırlatan Korur Fincancı, hayatını kaybeden sağlık emekçilerinden 200’ün hekim olduğunu söyledi.
???? #CanlıYayın
— TürkTabipleriBirliği (@ttborgtr) April 13, 2022
COVID-19 Pandemisi 2. Yıl Raporunu Açıklıyoruz
????https://t.co/JFgKKS7qbu
"Önlemler sıkı tutulmalı"
Prof. Dr. Mehmet Zencir ise; tedbirler kaldırılmış olsa da önlemlerim sıkı tutulması gerektiğini ifade etti: “Önlemler sıkı tutulmazsa salgın tekrar şiddetlenebilir. Türkiye önlemleri gevşetti fakat bu durum ölümlere neden olabilir.”
Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Levent Akyıldız, önümüzdeki dönemi tahmin edebilmek için geçmişteki verilerin net bir şekilde açıklanmasını gerektiğini belirtti.
TIKLAYIN-COVID-19 | "Maske takılmadığı için yayılım artacak"
"Ölümleri göze alıyorlar"
Prof. Dr. Davutoğlu Şenol, dünyada aşılamanın hızının düştüğünü ve devletlerin belirli kesimleri aşılamayarak bazı ölümleri göze aldığını söyledi.
Prof. Dr. Nesanır, Sağlık Bakanlığının bilimsel verilerin olmamasına rağmen yararı olmayan ilaçları dağıttığına değindi. Nesanır, Bakanlığın yanlış politikaları nedeniyle diğer koruyucu sağlık sistemlerinin de etkilediğini ifade etti.
"Aşılanmayanlar için risk sürüyor"
Prof. Dr. Kılınç, pandeminin bazı gruplar için uzun süre devam edeceğini, sağlıkta erişmekte zorluk yaşayanların, yaşlıların, aşılanmamışlar için pandeminin devam edeceğini söyledi.
Kılınç, önlemlerin gevşetilmesinin ardından enfeksiyonun toplumda yayıldığını ve riskli grupların ölümüne neden olmaya devam ettiğini belirtti. Ölümlerin önüne geçilebilmesi için tedbirlerin yeniden uygulanması gerektiğini vurgulayan Kılınç, önlemlerin alınmaması ölümlerde yeniden artış yaşanacağına dikkat çekti.
"Ölümler resmi verilerin 3 katı"
TTB Çalışma Grubu Üyesi Yaman, pandemideki ölümlerin resmi verilerinin en az 3 katı olduğunu belirtti. Türkiye’deki aşılanma oranlarının çok düşük olduğunu belirten Yaman, toplumun yüzde 20-25 arasında bir kesiminin tam aşı olduğunu ifade etti.
Akademisyen Müftüoğlu, pandemi sürecinde iktidarın otoriterleştiğini ve çalışma hayatında önemli değişimlere neden olduğunu söyledi. Bir kesimin giderek zenginleştiğini, bir kesimin ise daha da yoksullaştığına dikkat çeken Müftüoğlu, "Bu siyasi iktidarın tercihiydi" dedi. (RT)