FilmLoverss 2011 yılının Ağustos ayında okuyucuları ile buluşan Türkiye’nin bağımsız sinema platformlarından biri. Yola çıktıklarında amaçladıkları şey, sadece eleştirmek değil, tüm içtenlikleriyle fikirlerini paylaşmaktı.
Türkiye’de blog’ların sayısı bir hayli fazlayken düzenli içerik akışı yoktu, Filmloverss ise bu işin sadece bir hobi olmadığının farkında. Zaten onlar için de sinema bir etkinlik değil tutku. Sinemaya duydukları bu tutkuyla işlerini profesyonel bir şekilde yapan ekip, her gün düzenli olarak birbirinden farklı içeriklerle çevrimiçi yayın yapıyor.
Filmloverss’a dair merak edilenleri kurucu üye ve Genel Yayın Yönetmeni olan Utku Ögetürk ile konuştuk.
FilmLoverss neyin eksikliğinden dolayı veya hangi ihtiyaç sonucu ortaya çıktı?
FilmLoverss’ın kuruluşunu bir ihtiyaca bağlamak doğru olmaz sanırım. Çünkü 2011 yılında, Türkiye’de blog sayısının arttığı bir dönemde önce yalnızca benim, ardından da birkaç arkadaşın eleştiri yazıları kaleme aldığı, kendi halinde bir blog olarak yola çıkıldı.
Sonrasında tamamen gönüllülük esasına dayalı kişi veya ekiplerden oluşan, maddi açıdan geçimlerini sağlayabilmek amacıyla kendi iş ve/veya öğrencilik hayatlarına ağırlık vermesi güncel bir yayın anlayışı olmayan blog’ların sayısının artmasına sebep oldu ve nicelik olarak artan bu durum niteliğe yansımadı.
Bu noktada, FilmLoverss’ın dünyada örnekleri bulunan Variety, THR, Indiewire gibi platformların izinden giderek çalışmalarını profesyonel bir anlayışla gerçekleştirmesi; günlük ve düzenli yayın yapılması okurun da düzenli olarak takip ettiği bir platform olmamızı sağladı sanırım.
FilmLoverss sadece vizyon filmlerinin duyurusu yapıp fragman vermekle kalmıyor dizi, kısa film, röportajlar, eleştiriler ve öneriler gibi çok çeşitli içerik de sunuyor takipçilerine. Tüm bu çeşitliliğin sizi yorduğu veya zorladığı zamanlar oluyor mu?
Tabii ki, sizin de bahsettiğiniz tüm bu içerikleri yayına hazırlamak ciddi bir çalışma gerektiriyor ancak ekibimizin kalabalık olması ve herkesin kendi alanıyla ilgili çalışmalar yapıyor olması her ne kadar yorucu olsa da bu zorluğu ortadan kaldırıyor.
Filmloverss, ekibini hangi kriterler ile belirliyor?
FilmLoverss ekibinin büyük çoğunluğu çok uzun süredir bir arada olan; ilk günden bu yana bu platformda yazan, yolda ekibimize eklenen kişilerden oluşuyor olsa da kısa süre önce ekibimize dahil olan arkadaşlarımız da bulunuyor.
Önceliğimiz, yazar adayının yeterli seviyede sinema bilgisinin olması ve Türkçe bilgisinin kuvvetli olması diyebiliriz. Belki ikinci kriter “Zaten olması gereken bir kriter değil mi?” sorusunu akıllara getiriyor olsa da gelen başvurularda büyük bir çoğunluğun bu konuya çok dikkat etmediğini görüyoruz.
Bu iki kriter sağlanıyorsa, son aşamada FilmLoverss’ta seksist/türcü/ırkçı veya milliyetçi vb. kelime ya da metinlerin bulunamayacağını iletiyoruz; zaten FilmLoverss’ta yayımlanacak her içerik, departman sorumlusu ya da Yazı İşleri Müdürü tarafından kontrol ediliyor.
Türkiye’de online sinema yayıncılığı yapan siteler bir hayli fazla, sizi diğerlerinden ayıran faktörler neler?
FilmLoverss’ı sinema yayıncılığı yapan diğer online sinema mecralarından ayıran özellikler, daha çok okurlarımızın cevap vermesi gereken bir konu sanırım. Ancak, kendi işleyişimiz açısından kısaca bir cevap vermem gerekirse; daha önceki sorunuzda da cevapladığım gibi biz, sinema aşığı olan insanların bir arada olduğu bir platform olsak da bunun profesyonel bir iş olduğunun farkındayız ve uluslararası arenadaki meslektaşlarımız bu işi nasıl yapıyorsa biz de Türkiye’deki standartların daha düşük olması bahanesine sığınmadan aynı anlayışla yayıncılık yapmaya çalışıyoruz.
FilmLoverss, İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde basılı dergi heyecanını tattı. Bu nasıl bir duyguydu ve onlinedan sürekli basılı yayına geçmeyi düşündünüz mü?
Yurtdışında takip ettiğimiz festivallerde Screen, Variety gibi yayıncıların festival süresince günlük dergi çıkardığını ve festivallerin nabzını tuttuğunu gözlemliyorduk; Türkiye’de de böyle bir eksikliğin olduğunu düşünerek bu yola çıktık ve önce !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde ardından da İstanbul Film Festivali’nde “FilmLoverss Dergi”yi çıkardık, ücretsiz olarak dağıttık.
Sinema okuryazarlığı açısından, dergi okuyarak kendini geliştirmiş ve her ay heyecanla takip ettiğimiz dergileri bayilerden almış bir jenerasyon olarak tabii ki dergi çıkarmak, basılı yayına geçmek en büyük hayalimiz; bunu kısmen de olsa gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz.
Altyazı ve Arka Pencere severek okuduğumuz ve son derece başarılı bulduğumuz dergiler. Her ne kadar, dergi çıkarma fikri her daim heyecan verici olsa da şu an böyle bir eksikliğin olduğunu düşünmüyorum.
Keşke Türkiye’de sanata ve dolayısıyla sinemaya daha yoğun bir ilgi olsa da piyasada yer alan nitelikli dergi sayısında da bu doğrultuda bir gelişim mümkün olsa. (EE/AS)
* Filmloverss hakkında daha geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.