Dünya genelinde ve Türkiye'de milyonlarca çocuğu, özellikle de kız çocuklarını etkileyen çocuk yaşta evlilikler, bir insan hakkı ihlali ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik bir şiddet türü.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Covid-19 salgınının gelecek 10 yılda çocuk evliliklerinde 10 milyon daha artışa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
TIKLAYIN - UNICEF uyardı: 10 milyon çocuk zorla evlendirilebilir
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) ise Türkiye'de 20 – 24 yaşları arasındaki kadınların 18 yaşından önce evlendirilme oranının yüzde 15 olduğunu söylüyor.
CEİD ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye, Türkiye'de "çocuk yaşta, erken ve zorla evlilik"lere (ÇEZE) dikkat çekmek için yeni bir rap şarkısı ve klibi yayınladı.
Klip özellikle gençlerin ÇEZE'yi gündemlerine almalarına ve bu konuda yürütülen önleyici çalışmaların bir parçası olmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.
Rap sanatçısı Şahıs'ın hazırladığı klip ve şarkı Aralık 2019'da başlayan, CEİD'in Birleşmiş Milletler Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Ortak Programı kapsamında BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi'nin desteğiyle yürüttüğü 'Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evliliklerin Önlenmesi Projesi'nin faaliyetlerinden biri.
Projeyi, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) finanse ediliyor.
"Onlar Çocuk; Gelin Değil" şarkısı ve klibindeki mesaj, yıllardır kadın ve çocuk hareketi alanında çalışanların söylediği gibi "Çocuklardan gelin olmaz."
Bedensel, duygusal sağlıkları olumsuz etkileniyor
Çocuk yaşta evlilikler bir yandan kız çocuklarının eğitimlerini yarıda keserken, diğer yandan bedensel, duygusal ve cinsel sağlıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Kadınları ve kız çocuklarını şiddete ve istismara açık hale getiriyor. Tüm bunlar da çocukların özgürlüklerini ve sağlıkla gelişebilecekleri bir yaşama sahip olma haklarını ellerinden alıyor.
CEİD Proje Koordinatörü Sevinç Ünal şarkı ve klip ile ilgili olarak şöyle konuştu:
"Sanat, bir konuyu, bir meseleyi anlatabilmek, onu görünür kılmak, onunla ilgili yüzleşmeyi sağlamak, gerekli değişim ve dönüşüm talebini örgütlemek için oldukça güçlü bir araç. Rap müziği de son dönemde cinsiyet, kültür ve sınıfsal farklar olmaksızın başta gençler olmak üzere pek çok kişinin gündeminde. Bu anlamda ÇEZE konusuna hem gençlerin ilgisini artırmayı amaçlayan, hem de onları kadın ve çocuk hareketinin bir parçası olmaya davet eden bir çalışma."
Şahıs ise, toplumsal meselelere her zaman duyarlı olduğunu, uzun süredir çocuk hakları için nitelikli ve kendi sanatıyla dile getirebildiği şarkılar yapmak istediğini söylüyor.
Şarkının sözleri ise şöyle:
Onlar çocuk; gelin değil!
Susup gelme sakın duymazdan!
Masumdu, suskundu,
Onu gördün, mutsuzdu.
Bilinmezlik onu buldu.
Sağlık yok, eğitim dondu.
Hakkıydı şimdi ne oldu?
Devran dönerse o zaman soramaz kimse meşru mu?
Affı da yok korumak da bu!
Hayal et.
On beşinde biat et.
İsterler senden.
Lanet gibi çökerler,
Aile olmuşlar ama bahane.
Almak gerekken karne
Cinsel şiddet var daha ne?
Artık buna bir dur de!
Onlar çocuk; gelin değil!
Susup gelme sakın duymazdan!
CEİD hakkında
2011 yılından itibaren Türkiye'de cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politika, program uygulama ve hizmetlerin toplumsal cinsiyete duyarlı hak temelli izlenmesi konusunda aktif çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütü.
Derneğin başkanlığını Prof. Dr. Gülay Toksöz yürütüyor. Prof.Toksöz, 2004-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı başkanlığını yürüttü.
(AÖ)