Tekirdağ Şehir Hastanesi, hasta hükümlü Ali Osman Köse’yle ilgili “cezaevinde kalabilir” şeklinde rapor verdi.
Kanser hastası olan ve bu sebeple bir böbreği ameliyat edilen Köse’nin tümörünün metastaz yapmadığı gerekçesiyle bu kararı alan sağlık kurulunda, onkolog bulunmuyordu.
Tekirdağ 2. İnfaz Hakimliği de bu rapora dayanarak infaz erteleme talebini reddetti.
Oysa Köse’nin ameliyat sonrası verilen patoloji ve PET çekimi sonuçlarında, “Köse’nin kanser hastası olduğu ve kanserli hücrelerin yayılma ihtimaline karşın düzenli olarak kontrol ve tedavi edilmesi gerektiği” ibaresi yer alıyordu.
ATK muayenesinde kanser teşhisi “gözden kaçtı”
37 yıldır cezaevinde tutulan yaşındaki Ali Osman Köse, bilinç kaybı ve fiziki rahatsızlıkları nedeniyle tedavi olmak üzere infaz ertelemesi için başvuru yaptı, Adli Tıp Kurumu’na (ATK) yönlendirildi.
ATK’nın 5 Şubat 2021 tarihli ve aralarında ortopedi, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, ruh sağlığı, nöroloji, onkoloji ve üroloji olmak üzere 10 hekimin imzası bulunan raporla, “cezaevinde kalabileceği” sonucuna varıldı.
Ancak rahatsızlıkları ilerleyince yeniden hastaneye götürüldü ve kanser teşhisi konuldu, hastalığının ilerlemiş olduğu belirtilerek acilen ameliyata alınması gerektiği belirtildi.
Ameliyat öncesinde, Ali Osman Köse'nin böbreğinde kanser olduğunun 27 Şubat 2021 tarihinde çekilen röntgen ile tespit edildiği ifade edildi. Ancak ATK raporunda bu kanser teşhisinden hiç bahsedilmemişti.
Ali Osman Köse, teşhisten 3 ay sonra 31 Mayıs 2021’de ameliyat edildi. Ameliyatın ardından patoloji ve PET çekimi sonuçlarında, “Köse’nin kanser hastası olduğu ve kanserli hücrelerin yayılma ihtimaline karşın düzenli olarak kontrol ve tedavi edilmesi gerektiği” ibaresi yer aldı.
Bunun üzerine Köse avukatları aracılığıyla Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaparak infaz ertelenmesi talebinde bulundu. Halkın Hukuk Bürosu avukatlarınca verilen dilekçe, Tekirdağ 2. İnfaz Hakimliğine gönderildi.
Raporda hastalığı ve rahatsızlıklarına değinilmedi
Tekirdağ 2. İnfaz Hakimliği de 16 Eylül 2021’de infazın durdurulması ve tahliye taleplerinin reddine hükmetti. İnfaz hakimliği bu kararında Tekirdağ Şehir Hastanesinin 11 Ağustos 2021 tarihinde hazırlanan sağlık kurulu raporuna dayandı.
Rapordaki şu ifadelere kararda da yer verildi: “Hastalığı nedeniyle cezasının infazının geri bırakılması gerekmez. Ceza İnfaz Kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettirir. Sol böbrek tümöründen opere olup halen metastaz saptanmamıştır. Üç ay sonra kontrol görüntüleme için onkoloji bölümünce poliklinik kontrolü uygundur.”
Köse’nin avukatlığını yapan Halkın Hukuk Bürosu konuyla ilgili açıklamasında, “Bu ifadeler ile açık bir şekilde müvekkilin böbreklerinde kanserli hücrelerin olduğu söylenmiş ancak kanserli hücrelerin yayılıp yayılmadığının tespitinin olmadığı gerekçe gösterilerek tek başına hapishanede kalabileceği belirtilmiştir” dendi.
Avukatları ayrıca, “Hakimliğin gerekçesinde dayandığı raporda onkolog bir uzman doktorun imzası dahi bulunmamaktadır. Müvekkilimizin kanser hastalığı ile birlikte yaşadığı ‘yürüyememesi ve ilaçlarının zamanını hatırlayamaması’ gibi rahatsızlıklar da rapor içerisinde yer almamaktadır” açıklamasını yaptı.
Ameliyat Edirne’de, rapor Tekirdağ’dan
HHB, raporun Tekirdağ Şehir Hastanesinden alınmasının da hukuka aykırı olduğunu ifade etti:
“Raporun ameliyat edildiği Edirne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden alınması gerekirdi. Ancak bu yapılmayarak Köse hakkında hızlı ve özensiz bir değerlendirme yapmış ve ‘bırakın tahliyeyi tek başına bile kalabilir’ denmiştir. ‘Kanser hastası ama…’ gibi cümlelerle müvekkilimizin yaşama şansı her geçen gün daha da düşürülmektedir.”
65 yaşında, 37 yıldır hapishanede
Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’nde tutulan 65 yaşındaki Ali Osman Köse, ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü.
Görüşçüsü Hasan Basri Yıldız, Köse hakkında şu bilgileri vermişti: “Ali Osman Köse 12 Eylül öncesinde, 12 Eylül’de, 84 ölüm oruçlarında, 96 ölüm oruçlarında ve 19 Aralık katliamı süreçlerinde işkencelerden geçmiş bir mahpus. 27 yılı kesintisiz olmak üzere 37 yıldır hapishanelerde. Şu anda kendi temizliği, hücrenin temizliği, yemeğini almak, gündelik işlerini yapmak bile onun için çok zor.”
TIKLAYIN - Hasta mahpus AYM’den yanıt bekliyor
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, hapishanelerde 604’ü ağır olmak üzere en az 1605 hasta mahpus bulunuyor. (AS)