İstanbul, Zeytinburnu'nda Davutpaşa semtinde havai fişek üretilen işyerinde 31 Ocak'ta meydana gelen ve 23 işçinin öldüğü, 114 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın verdiği soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten cevap geldi.
Uras'ın Çelik'ten cevabını beklediği soruları şöyleydi:
- Kayıt dışı üretim yapan imalathanelerin kayıt altına alınması için ne tür denetim çalışmaları yürütülüyor? Yapılan denetimlerde ve kayıt dışı ile mücadelede ne kadar mesafe kat edildi?
- Söz konusu denetimler gerçekleşmiyorsa, bu durumun nedenleri kaynak yetersizliği mi? Denetimleri gerçekleştiren iş müfettişlerinin ve diğer personelin sayısı sizce yeterli mi? Yetersiz ise kaç müfettiş daha görev almalı? Denetim faaliyetleri için bütçeden ayrılan kaynak ne?
- Kayıt dışı ile mücadele, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi konularda yasal alanda ne gibi yeni tedbirler almayı düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz 5 yılda söz konusu konular ile ilgili ne gibi yasal düzenlemelere başvurdunuz?
"Bakanlığımız iş müfettişlerince olayla ilgili inceleme ve soruşturma halen sürdürülmekte olup, inceleme tamamlandığında düzenlenecek raporlar gereği yapılmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecektir" bilgisini veren Çelik kayıt dışı sektörle ilgili sürdürdükleri çalışmalara ait şöyle bilgi verdi:
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nca 2007'de yapılan denetimler sonucunda denetlenen iş yeri sayısı 12 bin 612, kaçak iş yeri sayısı 711, çalıştığı tespit edilen sigortalı sayısı 239 bin 220, kaçak/sigortasız çalışan sayısı 8 bin 334 iken önerilen idari para cezası 38 milyon 363 bin bir YTL.
5 Şubat-22 Şubat 2008 tarihleri arasında İstanbul'da 16 sosyal güvenlik müfettişinin katılımıyla yapılan denetimler sonucunda denetlenen işyeri sayısı 958, kaçak işyeri sayısı 97, sigortalı çalışan sayısı 11 bin 841, kaçak/sigortasız çalışan sayısı bin 81 iken önerilen idari para cezası 906 bin 442 YTL.
"Kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınabilmesi için gerekli denetimler sürekli olarak yapılıyor" diyen Çelik'in verdiği bilgiye göre denetimle ilgili herhangi bir kaynak yetersizliği söz konusu değil.
2008 Mali Yılı Bütçesi Analitik Bütçe Sınıflandırmasına göre Başkanlığın personel gideri 29 milyon 827 bin 20 YTL, yollukları ise 14 milyon 480 bin 198 YTL.
Çelik " Denetimin daha yaygın olarak yapılması amacıyla, daha önce SSK bünyesinde kadro sayısı az olan yoklama memurlarının görev ve yetkileri artırılarak, sosyal güvenlik kontrol memurları şeklinde yeniden yapılandırılmış ve kadro sayısı üç bin 400’e çıkarıldı" dedi.
Çelik kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınabilmesi için kayıt dışı istihdamın nedenleri arasında sayılan prim oranlarının yüksekliği konusunda çalışmalar yaptıklarını aktardı. (EZÖ/GG)