"Sağlık Bakanlığı bünyesinde koruyucu halk sağlığına yönelik Veteriner Halk Sağlığı oluşturulsun. İnsan tedavisiyle değil hastalığın önlenmesiyle sorun çözümlenir."
Son olarak bugün (5 Temmuz) Samsun'da kene ısırması sonucu tedavi altına alınan bir kişi hayatını kaybetti. Böylece son 6 ayda KKKA hastalığından ölenlerin sayısı 14'e yükseldi.
Avrupa Birliği (AB) Veteriner Hekim Platformu, "AB uyum çerçevesinde gerekli yasal düzenlemeler yapılarak AB mevzuatında yer alan veteriner hekim yetki ve sorumlulukları tam olarak sağlanmalı" diyerek yetkilileri uyarıyor.
KKKA'dan kaynaklı son altı ayda 14'e yükseldi
Yaklaşık bir hafta önce Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinden KKKA hastalığı şüphesiyle Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Hastanesi'ne getirilen Bayram Saçıntı, hayatını kaybetti.
"Veteriner Hekim Komisyonu oluşturulsun"
İVHO Başkanı Yeşildere, kuş gribi, şarbon, KKKA gibi zoonoz hastalıklarla mücadelede kritik olan durumun hastalığın insana bulaştıktan sonra tedavisi olmadığını, bulaşmadan önce alınması gereken tedbirleri önleyen uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Yeşildere, "Yaşanan bu durum veteriner hekimlik açısından insan sağlığını da ilgilendiriliyor. Veteriner halk sağlığı komisyonu, Sağlık Bakanlığı bünyesinde mutlaka oluşturulmalı" dedi.
Yeşildere'nin diğer önerisiyse şöyle:
Tarım Bakanlığında veteriner hekimlik adına tek bir ofis oluşturulmalı. Örgütlenmesinin tek olup köylere kadar yayılmalı ki halk bilinçlenebilsin. Zoonoz hastalıklarla mücadelede en önemli tedbir erken uyarı sistemidir"
"Zoonoz hastalıklarla AB'ye girmek hayal"
"Zoonoz hastalıklarla AB'ye girmek hayal" diyen AB Hekim Platformu hükümetin konuyla ilgili mevzuatları uygulamasını talep ediyor.
Platformun konuyla ilgili görüşü şöyle:
"AB müktesebatının yüzde 25'i doğrudan veteriner hekimlik hizmetleriyle ilgilidir ve veteriner hekimlere önemli görevler verilmektedir. AB'de resmi Veteriner Hekimin onayı olmadan hayvansal ürün olması nedeniyle dondurma dahi satışa sunulamamaktadır.
"AB tarafından yazılan raporlar ve yapılan uyarılarda yasal mevzuatın düzeltilerek veteriner hekimlerin AB standartlarında görev yapmalarının sağlanması gerektiği belirtilmektedir. Kanatlı işletmeleri, su ürünleri işletmeleri ve diğer hayvancılık işletmelerinde, kesimhane ve imalathanelerde, yani çiftlikten sofraya tüm gıda zincirinde yeterli sayıda ve yetkili veteriner hekimin görev alması AB'nin olmazsa olmaz şartlarındandır."
Platform ayrıca 900-1000 YTL gibi "komik seviyede" diyerek nitelediği veteriner hekim maaşlarının arttırılmasını, özlük haklarının iyileştirilmesini, yaşam ve çalışma şartlarının, verilen görev ve sorumluluklara uygun düzeye getirilmesini talep ediyor. (EZÖ/AD)