"Geçici 15. maddenin kaldırılması darbecilerin yargılanmasına zemin hazırlayacağı için çok önemli bir adım olur. Kaldırdıktan sonra yürütülecek süreçler tartışılabilir ama bir engel ortadan kalkmaktadır."
İnsan Hakları Derneği (İHD) eski başkanlarından, şimdi yeni kurulan İnsan Hakları Akademisi'nin başına geçen Hüsnü Öndül, bianet'e, refernadumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde 12 Eylül'le hesaplaşma yolunda önemli bir ilerleme sağlanacağını söyledi.
12 Eylül'de halkoyuna sunulacak 23 maddelik değişiklik paketi, diğer konuların yanı sıra 1982 anayasasında darbecilere getirilen korumayı da kaldırıyor. Değişikliğin pratikte yargılamanın önünü açıp açmayacağı zamanaşımı nedeniyle hukukçular arasında tartışma konusu. Öte yandan, devlet yargılamayı engellese de, bireysel başvurularla bunun önünün açılabileceğini savunanlar var.
"Engel kalkacak, deneyeceğiz"
"Bence demagojiyi bırakmak lazım" diyen Öndül, 1960, 1971, 1980 ve 1997'deki askeri müdahalelerin ardından muhaliflerin hep "hesap soracağız" dediğini ama bunun hiç gerçekleşmediğini vurguladı.
"Bu fırsat ortaya çıktığı zaman yan çizmekse anlaşılabilir birşey değil. Bu tutumlar gerçek bir hesaplaşma iradesinin olmadığını gösteriyor. Sadece 1980 değil, daha yakın tarihte, 1990'larda en büyük hak ihlallerinin yaşandığı bir ülkeden bahsediyoruz ve bunlarla yüzleşilmiyor. Dolayısıyla ilkeleri savunmak lazım. Geçici 15. madde önemli bir engeldir; kaldırıldıktan sonra deneyeceksiniz, ancak böyle ilerleyebiliriz."
Öndül, "Türkiye'nin ihtiyacı olan cumhuriyeti savunanların değil demokrasiyi savunanların çoğalmasıdır" dedi. (EÜ)