Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirilen koalisyon toplantısının ardından açıklama yaptı.
HDP’nin adalet, barış ve demokrasi başlıkları altında 15 maddeden oluşan “Türkiye toplumunun 25. dönem parlamentosundan temel beklentileri ve HDP'nin ilkesel yaklaşımları" belgesini Davutoğlu’yla paylaştıklarını aktaran Önder şunları söyldi:
"Bir AKP ve CHP koalisyonunun bu üç başlığı içererek, ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle yapıcı bir muhalefet, katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik.
''Sayın Başbakan da gerek koalisyon gerek andığımız bu diğer temel meselelerimiz hakkındaki fikirlerini paylaştı. İlkesel olarak temaslarımızın gerektikçe sürmesi ya da kesintiye uğramaması konusunda temel bir mutabakatla uğurladık."
Satır başları
Önder’in konuşması özetle şöyle:
Öcalan ve İmralı ziyaretleri: Öcalan bu ülkede barış ve demokratik hareketlerin tema geliştiricisi ve teminatı olmuştur. Bizim ona sıradan bir ziyaret yapmamız söz konusu değildir.
Dolmabahçe deklarasyonu: Barış sürecinin kırılmasına sebep olan, yok sayılan doğru bulunmayan Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına dönülmeli, daha ileri bir noktadan ele alınmalı. Bu ülkemizi ilgilendiren konu olmaktan çıkmış bölgemizi, komşularımızı ve insanlığı ilgilendirecek bir durum halini almıştır.
Demokrasi ve silah: Sayın Demirtaş’ın dile getirdiği şekilde söyleyeyim. “Demokrasi ile silah bir arada olamaz” Ama ikisinin bir arada olamaması gerçeği birinin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Demokrasi ne kadar yükselirse silah yok olur. Salt bir meseleyi silah boyutuna indirerek, demokrasiden ayrı olarak ele almak bu meselenin ağırlığını göz ardı etmek demektir.
“Bütün ülkenin hayrı için en çok oy almış iki siyasi partinin, geniş mutabakat zeminin şart olduğunu düşünüyoruz” diyen Önder, Öcalanile görüşüp görüşmeyecekleri konusundaki soruya ise “Hükümetten adaya gidiş konusunda bize net bir takvim iletilmiş değil” cevabını verdi.
HDP'nin 15 ilkesi
Demokrasi
* Sivil, kadın özgürlükçü, demokratik, cinsiyet eşitlikçi, ekolojik ve sosyal çerçeveyi esas alan yeni bir anayasanın yapılmalı, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerinin kısıtlanmalı.
* İç Güvenlik Yasası ve Terörle Mücadele Yasası yürürlükten kaldırılmalı.
* Siyasi Partiler Kanunu’nu demokratikleştirilmeli ve seçim barajı kaldırılmalı.
* Yargı reformu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetecek şekilde yapılmalı.
* Gösteri hakkı, ifade özgürlüğü, sendikal özgürlükler ve basın özgürlüğü teminat altına alınmalı.
* Taşeron sistemine son verilmeli, asgari ücret ve emeklilik maaşları arttırılarak emeklilik yaşı düşürülmeli, iş güvenliği ve iş güvencesi sağlanmalı, ataması yapılmayan öğretmenler bir an önce atanmalı.
* Nükleer santral projeleri ile doğa katliamlarına yol açan HES ve termik santral projelerinin askıya alınmalı.
Adalet
* Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ciddiyetle soruşturulmalı.
* Suriye’ye yasadışı silah sevkiyatı araştırılmalı ve soruşturulmalı.
* Roboski katliamının sorumlularının tespiti ve cezalandırılması için soruşturma tekrar açılmalı.
* Gezi ve Kobanê direnişi sırasında katledilen yurttaşlarımızın gerçek faillerinin tespiti ve cezalandırılmaları sağlanmalı.
* Kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın katliamlarının önüne geçilmesi için acil ve gerçekçi tedbirler geliştirilmeli, nefret söylemi ağır ceza kapsamına alınmalı, Kadın Bakanlığı kurulmalı.
* Soma ve Ermenek işçi katliamları her düzeyde soruşturulmalı ve sorumluluğu olan herkes cezalandırılmalı.
Barış
* Kürt sorununun çözümünde açık, şeffaf, Parlamento’nun denetiminde, gözlemci heyetlerin dâhliyle müzakere süreci işletilmeli.
* Müzakere sürecinde muhatapların özgür koşullarda ve eşit imkânlarla görüşmeyi sürdürebilmesi teminat altına alınmalı.
* Tahkim edilmiş çift taraflı ateşkes hayata geçirilmeli, hasta tutsakların serbest kalacakları koşullar sağlanmalı.
* Hakikat ve Geçmişle Yüzleşme Komisyonu, Parlamento bünyesinde kurulmalı.
* Suriye ve Irak başta olmak üzere IŞİD gibi grupların Türkiye üzerinden elde ettiği her türlü destek kesilmeli, bu gruplara karşı etkili önlemler geliştirilmeli.
* Suriye’de bütün halklar ve inanç grupları ile eşit temelde ilişki kurulmalı, Suriye’nin iç barışına ve demokratikleşme sürecine aktif destek sunulmalı. (EA)