Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, pandemi koşullarında okulların açılmasına ilişkin verdiği önergede "Bu konudaki ısrar sermayenin ihtiyaçlarına öncelik verilmesinden mi kaynaklanıyor?" diye sordu.
İstanbul Milletvekili Gülüm, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şöyle dedi:
"Bakanlığın okulların açılmasına yönelik kararlarda eğitim sendikaları ve meslek örgütlerinin dahil olduğu kolektif bir tartışmaya kapı açmaması, gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı konusunda şeffaf bir süreç yürütülmemesi ve son günlerde koronavirüs vakalarının yeniden artış göstermesi öğrencilerin, eğitim emekçilerinin ve velilerin kaygılarını artırmaktadır.
"Uzaktan eğitimde yaşanan aksaklıklar..."
"Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (EĞİTİM SEN) okulların açılmasıyla ilgili Türkiye genelinde 2 bin 239 öğretmenle yaptığı 'Pandemi Koşullarında Eğitim' başlıklı anketin sonucu okulların mevcut durumunun okulların açılması için elverişli olmadığını göstermektedir. Katılımcıların yüzde 93'e yakını, halihazırdaki sınıf mevcutlarıyla, öğrenciler arasında gerekli fiziki mesafenin korunamayacağı görüşündedir. Yüzde 96,4'ü pandemi sürerken eğitim ve öğretimin başlatılması halinde kendilerinin ve ailelerinin sağlığının tehdit altında olacağını ifade etmiştir.
"Öte yandan pandemi döneminde uzaktan eğitimde yaşanan aksaklıklar ve yetersizlikler öğrencilerde büyük mağduriyetlere neden olmuştur. Özellikle sosyo-ekonomik durumlarından kaynaklı binlerce öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sistemine giriş dahi yapamadığı bilinmektedir."
18 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla eğitim emekçisi
Züleyha Gülüm, Ziya Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Özel okullar ile devlet okullarındaki eğitimin farklı tarihlerde başlatılmasının gerekçesi nedir? Mevcut eşitsizliği derinleştirecek olan bu planlamanın yapılması adil midir?
- Resmi verilere göre öğrencilerin yüzde 51,1'i EBA'daki dersleri izleyememiştir. 'Canlı sınıf' uygulamasına ilişkin veriler de fırsat eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu bakımdan, erişim sorunu başta olmak üzere uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar nasıl giderilecektir? Bakanlık olarak alınan önlemler nelerdir?
- Gerekli ve yeterli önlemler için ek bütçe oluşturulmuş mudur? 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyasıyla toplanan paranın ne kadarı eğitim için kullanılmıştır?
- Basında yer alan iddialara göre özel okulların ücretlerini tahsil edebilmeleri için kısa bir süreliğine yüz yüze eğitime başlanacağı, daha sonra EBA TV üzerinden online eğitime geçileceği belirtilmektedir. Bakanlık olarak söz konusu iddialar karşısında neden sessiz kalınmaktadır? Önceliğiniz toplumun sağlık hakkından ziyade özel okul sahiplerinin gereksinimleri ve elde edeceği kazanç mıdır?
- Okulların açılması Covid-19 virüsünü yaygınlaştıracağı açıkken bu konudaki ısrar, sermayenin ihtiyaçlarını öncelemenizden mi kaynaklanmaktadır?
- 18 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla eğitim emekçisinin sağlık hakkını doğrudan ilgilendiren okulların açılması ile ilgili karar alma sürecinde demokratik katılım mekanizmaları neden işletilmedi?
(AÖ)