Emek Partisi (EMEP), pandemi nedeniyle uygulanan ve 1 Temmuz itibariyle son bulan kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği ve işten çıkarma yasağı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, "Uygulanırken sefalet ücreti ve işsizliği perdeleme aracı oldu. Bitince de yüzbinlerce işçinin işsizlik ödeneği bile almasına engel oldu. Varken patronaları korudu, bitince de patronlara yaradı" dedi.
Pandemide ilan edilen işten çıkarma yasağının sözde kaldığına dikkat çeken Başkavak, "ücretsiz izin" uygulamasıyla milyonlarca işçinin mağdur edildiğini ifade etti:
"Nakdi ücret desteği adı altında 'ücretsiz izin' kapsamına alınan 2 milyon 600 bin kişi önce günlük 39 liraya Nisan ayından itibaren de günlük 47 liraya yaşamaya mahkum edildi. Kağıt üstünde ücretsiz izinli görünen milyonlarca işçi gerçekte işten atılmış oldular."
TIKLAYIN - "Hükümet yeniden işçinin hakkına göz dikti"
"Tazminat hakkı engellendi"
Nakdi ücret desteği adı altında dayatılan ücretsiz izin ile patronların için tazminat ödeme zorunluluğunun ortadan kalktığını dile getiren Başkavak, "İşçiler hem işsiz kalıp hem de işsizlik ödeneğinden daha az ücret aldıkları için gelir kaybına uğradılar. 1 Temmuz'dan itibaren de pek çoğu, işsizlik maaşı için gerekli olan son üç yılda 600 gün prim ödeme şartını yerine getiremediklerinde işsizlik maaşından bile mahrum kalacaklar" dedi.
"İşsizlik fonu patronları kurtarma fonu oldu"
2020 başından 2021 Hazirana kadar pandemi boyunca, işsizlik fonundan kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödemesi olarak toplam 50,4 milyar lira ödendiğini hatırlatan Başkavak, işsizlik fonunun amacı dışında kullanılmasına tepkisini şöyle dile getirdi:
"Patronlara vergi indirimi, borç silme, kredi, teşvik yetmedi şimdide işsizlik fonunu hortumluyorlar. İşçilerin, işsiz kaldığında alacakları işsizlik ödeneği için türlü zorluklar çıkarılırken işsizlik fonunda işçiler namına biriken milyarlarca lira, hiç hakkı olmayan patronlara aktarıldı. Bu yetmiyor GAP'tan banka kurtarmaya kadar aktarılan kaynaklar nedeniyle işsizlik fonu talan ediliyor."
Başkavak, parti olarak taleplerini şöyle sıraladı:
*Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulaması uygulanan iş yerlerinde işten atmalar yasaklanmalı
*Herhangi gelir girmeyen her eve, en az asgari ücret üzerinden ödeme yapılmalı
*Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet faturalarında yapılan zamlar geri alınmalı, geliri olmayan ailelerin faturaları devletçe karşılanmalı
*Başta asgari ücret olmak üzere, işçilerin eriyen ücretlerinin gerçek enflasyon oranında arttırılması için ek zam yapılmalı. (KÖ)