Anadolu Ajansı (AA), ilk defa beş tane muhabirini, savaş muhabirliği eğitimi almak için Londra'daki "Centurion" merkezine gönderiyor.
Muhabir, foto muhabir, kameraman, iç haberler ve diploması muhabirinden oluşan beş kişilik ekip, dört gün boyunca çatışmalı bölgelerde gazetecilik yapabilmek için teorik bir eğitim alacak.
"Centurion", tehlikeli koşullarda çalışan medya kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşlarına, acil yardım eğitimi, risk değerlendirmesi gibi psikolojik ve pratik eğitim veriyor.
"Hayat sigortası gerekli"
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi, muhabirlerin eğitim almasının mutlaka gerekli olduğunu ama yeterli olmadığını söylüyor.
"Bu eğitim zaten alınması zorunlu bir şey ancak bunun yanında savaş bölgesine giden muhabirlere bütün uluslararası medya kuruluşlarında olduğu gibi hayat sigortası da yapılmalı.
"Bu sigorta, onların yaralanma, sakat kalma, hastalık kapma durumlarında tedavisini karşılayacak, hem de hayatlarını kaybetme durumlarında geride bıraktıkları ailelerine tazminat ödenmesini sağlayacak. Yoksa Somali'ye muhabir gönderirken aşı yaptırarak bu iş çözülmez.
"Ayrıca, işveren, muhabirlerine, eğitimin yanında gerekli ekipmanı sağlamalı ve ölümüne haber peşinde koşacaksın yerine, önceliğin can güvenlikleri olduğunu söylemeli. "
İpekçi, Türkiye'de bugüne kadar savaş muhabirlerinin hep deneyerek öğrendiklerini söylüyor.
"Böyle bir eğitim olmadığı için muhabirler, savaş bölgelerine gide gele, yabancı gazetecilerin deneyimlerinden yararlanarak, deneye, deneye öğreniyorlar. Bu doğru değil."
"Muhabir gitmeye istekli olmalı"
Anadolu Ajansı'nın son dönemlerdeki personel politikalarından rahatsız olduklarını söyleyen İpekçi, "Umarım, bu arkadaşlara 'siz eğitim aldınız' denerek 'her yere gidin' diye çok fazla yüklenilmez. Onların da istekli olmaları gerekir, zorlama olmamalı" dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler'nin (RSF), çatışma bölgelerinde görev yapan savaş muhabirlerinin tehlikelerden korunmaları, en azından riskleri en aza indirgemeleri için bir şartnamesi var.
Savaş muhabriliğinde sekiz ilke
* Gazetecilere yönelik tehlikelerin sınırlandırılması ve ölçülmesiyle ilgili sistemli araştırmalar yürütülmesi
* Gazetecinin görev yerine kendi isteğiyle gitmesi
* Görev alanıyla bilgilenme
* Ön hazırlıklar
* Uygun donanım
* Hastalık ve ölüm dahil çeşitli riskleri karşılayan sigorta
* Muhabire psikolojik destek
* Muhabire hukuki koruma (NV)