Rapor bugüne kadar çocuk askerler üzerine yapılan en kapsamlı çalışma ve hemen hemen tüm büyük çatışmalarda hem hükümet hem de muhalif güçler tarafından çocukların kullanıldığını, sakatlandığını, öldürüldüğünü ve taciz edildiğini söylüyor.
Koalisyon, Avrupa Birliği (AB), G8 ülkelerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyini çocukların asker olarak kullanılmasını önlemekte yetersiz kalmakla suçluyor.
"BM yaptırım uygulamalı"
Koalisyon'un başkanı Casey Kelso, "Çocuklar savaşların etkilerinden korunmak yerine sürdürülmesi için kullanılıyor. Hükümetler ve silahlı gruplar birçok neslin çocukluğunu onlardan çalıyor" diyor.
Kelso, "Çocukların savaşmadığı bir dünya mümkün fakat bunun için hükümetlerin uluslararası hukuku işleterek gerekli siyasi cesareti ve isteği göstermesi gerek" diye ekliyor.
Rapora göre, BM'nin çocuk askerliğinin önlenmesine ilişkin anlaşmasına birçok devletin destek vermesine ve bazı ülkelerde çocukların rehabilitasyonu ile ilgili programlar oluşturulmasına rağmen hükümetlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle beklenen ilerleme sağlanamıyor.
BM Güvenlik Konseyi çocuk askerliğini kınayan açıklamalar yapmasına ve önleme çalışmaları yürütmesine rağmen, bazı üyeler anlaşmayı bozanlara karşı somut cezalar verilmesinin önünü tıkıyor.
Koalisyon, Güvenlik Konseyi'nin somut yaptırımlar uygulayarak ve çocukları asker olarak kullananların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarını sağlayarak kararlı adımlar atması gerektiğini belirtiyor.
Dünya üzerinde en az 21 çatışma bölgesinde, hem hükümet destekli paramiliter gruplar hem de muhalif silahlı güçler 2001'den bu yana onbinlerce çocuğu silah altına aldı.
Sudan, ABD, Rusya, Nepal...
Rapora göre, silahlı gruplar çocukları sıcak çatışmalarda kullanıyor, onlara patlayıcı madde ve silah eğitimi veriyor ve çocukları kötü şartlarda çalışmaya, tecavüze ve şiddete maruz bırakıyor.
En az 10 çatışma bölgesinde, aralarında Burundi, Kongo, Myanmar, Sudan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) de olduğu ülkeler çocukları cephede asker olarak kullandı.
Kolombiya, Uganda ve Zimbabwe gibi ülkelerde hükümetler çocuk askerleri kullanan paramiliter gruplara destek verdi.
Endonezya ve Nepal gibi ülkeler çocukları çatışma bölgelerinde casus, ajan ya da postacı olarak kullandı.
Burundi, Endonezya ve Rusya Federasyonu çocukları muhalif gruplara mensup oldukları nedeniyle işkenceye tabii tuttu, öldürdü ve gelişi güzel bir biçimde gözaltında aldı ya da tutukladı.
İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Filistinli çocuklara işkence yapıldı ya da muhbir olmaları için baskı yapıldı.
Batılı hükümetler destek veriyor
Koalisyon, Batılı hükümetlerin de, Ruanda ve Uganda gibi çocukları asker olarak kullanan ülkelere askeri eğitim ve destek vererek yükümlülüklerini yerine getirmediklerini belirtiyor.
Koalisyon, hükümetlere 18 yaşından küçüklerin silah altına alınmasını durdurmaları ve BM sözleşmelerini tam anlamıyla uygulamaları çağrısı yapıyor.
Bugün, aralarında Avustralya, Avusturya, almanya, Hollanda, İngiltere ve ABD'nin de bulunduğu en az 60 ülkede 16 ve 17 yaşındaki çocuklar orduya alınmaya devam ediliyor.(EÜ)