İstanbul Taksim'de toplanan sosyalistler Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy'u andı ve Kızıldere katliamını protesto etti.
Yaklaşık 500 kişilik grup " "Kızıldere onurdur, onuruna sahip çık", "Yaşasın devrimci dayanışma", sloganları attı, Kızıldere'de 39 yıl önce 30 Mart'ta katledilenlerin adlarını haykırdı, Nurhak türküsünü söyledi.
Pankartlarda "Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur" ve On'ların fotoğrafları vardı.
Anma Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Akın Birdal ve Emine Ayna, 78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, sendikacı İsmail Hakkı Tombul, Hayat TV yayın yönetmeni Aydın Çubukçu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, sanatçı Pınar Sağ, katliamdan sağ kurtulan bianet Proje Koordinatörü Ertuğrul Kürkçü'nün de aralarında bulunduğu farklı eğilimlerden sosyalistlerin çağrısı ile yapıldı.
"On'ların sloganları milyonların oldu"
Galatasaray Lisesi önünde Kızıldere'de katledilenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, Nazım Hikmet'in "Güneşe Akın" şiirini okundu.
Halkevleri'nden İlknur Birol'un okuduğu ortak açıklamada Kızıldere'nin devrimci mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden biri olduğuna dikkat çekildi.
"Kızıldere'deki devrimcileri imha ederek devrimci hareketi yok edebileceklerini iddia eden faşist kontrgerilla merkezleri, Türkiye'yi bir işkence ve baskı üssüne dönüştürdüler, katliamı yapan devlet görevlileri korundu, yeni görevlere getirildiler."
"Kızıldere bizi de devrimci yapan şeydir"
Yürüyüşe katılanlardan yönetmen-yazar Sırrı Süreyya Önder, " Denizlerin idamını engellemek için bir canımızın hepimizi canı olduğunu bilmek, o günün baskı sindirme imha ortamında bir ses bir itiraz yükseltebilmenin onurudur. Bizi de devrimci yapan şeydir onun için buradayız," dedi.
İlkay Akkaya ve Pınar Sağ eşliğinde "Kızıldere" türküsünün söylenmesinden sonra bir grup Taksim Gezi Parkı'nda "sivil itaatsizlik" eylemi yapan Barış ve Demokrasi Partilileri ziyarete gitti.
Kızıldere'de Ne Olmuştu?
Kızıldere Katliamı devrimci, sosyalist hareket tarihinin bir dönüm noktası olarak kabul görüyor.
12 Mart askeri darbesi sonrasında diktatörlüğe karşı silahlı mücadele başlatan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını engellemek üzere Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP-C) ve THKO 26 Mart 1972'de Ordu, Ünye'deki NATO üssünde görevli iki Kanadalı bir Britanyalı teknisyeni rehin aldılar.
Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy 30 Mart 1972'de Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde kıstırıldılar. Gün sona ererken 10 devrimci ve rehineler hayatlarını kaybetmişti. (NV/EÖ)