*Fotoğraf: AA
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, korona virüsünün Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Omicron'a yakalanan kişilerin tekrar enfeksiyon geçirme oranlarının yüksek olduğunu belirten Tülek, "Bu yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Omicron'da hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil" dedi.
Ancak çok sayıda kişinin aşılanması veya hastalığı geçirmesiyle toplumsal bağışıklığın oluşabileceğini belirten Tülek, "Örneğin, iki ay içerisinde Avrupa kıtasının en az yarısının Omicron enfeksiyonunu geçireceği öngörülüyor. Fakat buradaki sorun Omicron'un bağışıklık bırakıp bırakmadığı. Eldeki veriler kısıtlı ama biz biliyoruz ki Omicron'da tekrar enfeksiyon oranı yüksek" diye konuştu.
>>Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre korona nedeniyle Türkiye'de 94 bin 783 kişinin testi pozitif çıktı, 174 kişi ise vefat etti.
"Toplumun en az yüzde 90'ı aşılanmalı"
Omicon ile toplumsal bağışıklığa ulaşılamayacağını ifade eden Tülek, toplumsal bağışıklığın tek yolunun aşılanma olduğunu vurguladı:
"Covid-19 açısından da toplumun en az yüzde 90'ının aşılanması gerekiyor. Fakat aşılanmada da farklılıklar var. Daha önceki aşıların koruyuculuk oranı yüksek ama birkaç ay sonra bağışıklamanın düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle bizim toplumsal bağışıklığa ulaşabilmemiz için toplumun en az yüzde 90'ının çok hızlı bir şekilde aşılanması lazım.
Çünkü virüsler mutasyona çok uygun, bu oranda aşılanmayı sağlayamazsak virüsün çoğalması, toplumda yayılması yeni mutasyonların, varyantların ortaya çıkmasına yol açacak. Bu nedenle toplumda çok yüksek düzeyde, hızlı aşılama gerekiyor. Aşılamada da sadece iki doz yetmiyor, artık hatırlatma dozunun da mutlaka olması lazım." (RT)