* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Harvard Üniversitesi Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nden araştırmacıların yaptığı bir araştırma, COVID-19'un Omicron alt vayrantlarından BA.4 ve BA.5'in antikor tepkilerinden "kaçtığını" gösterdi.
CNN International'ın aktardığına göre, söz konusu durum hem daha önce COVID-19'a yakalanıp iyileşmiş kişiler hem de hatırlatma dozu dahil tüm COVID-19 aşıları tamamlanmış kişiler için geçerli.
Bu iki alt varyant her ne kadar hastalığa yakalanma ve aşılanma ile oluşan antikor tepkilerinden kaçıyor gibi görünse de aşılar halen ağır hastalık durumlarına karşı etkili bir koruma olarak öne çıkıyor.
İlaç şirketleri de son araştırmalar ışığında COVID-19 varyantlarına karşı daha güçlü bir bağışıklık tepkisi verebilecek aşılar üzerinde çalışıyor.
Araştırma sonuçları ne söylüyor?
New England Journal of Medicine tıp dergisinde dün (22 Haziran) yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, COVID-19 ile enfekte olma veya virüse karşı aşılanma durumunda ortaya çıkan nötralize edici antikor seviyeleri, Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarına karşı ilk koronavirüse göre olduğundan birkaç kat daha düşük oluyor.
Araştırma sonuçlarını CNN'e değerlendiren araştırmacılardan Dr. Dan Barouch, "BA1 ve BA2 alt varyantları ile karşılaştırdığımızda - ki söz konusu seviyeler bu iki varyantta orijinal varyantlardan daha düşüktü - aşılama ve enfeksiyonun BA.4 ve BA.5 alt varyantlarına karşı tetiklediği nötralize edici antikor titrelerinin 3 kat azaldığını gözlemledik" bilgisini paylaştı.
Barouch'a göre, bu şu anlama geliyor: "Verilerimiz, bu yeni Omicron alt varyantlarının yüksek oranlarda aşı bağışıklığı ve BA1 ile BA2 alt varyanlarına karşı doğal bağışıklığı olan toplumlarda enfeksiyonların artmasına sebep olacağını gösteriyor. Öte yandan, aşı bağışıklığı muhtemelen yine de BA.4 ve BA.5'in sebep olduğu ağır seyreden hastalığa karşı önemli bir koruma sağlayacaktır."
"BA.4 ve BA.5 baskın alt varyantlar olacak"
Söz konusu araştırma sonuçları, Columbia Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı başka bir araştırma ile de örtüşüyor.
Benzer bir şekilde Omicronûn BA.4 ve BA.5 alt varyantlarını inceleyip sonuçları diğer Omicron alt varyantları ile karşılaştıran araştırmacılar, bu iki alt varyantın tam aşılı ve hatırlatma dozunu olmuş kişilerin kanındaki antikorlardan kaçma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.
Diğer COVID-19 varyantlarından daha bulaşıcı olduğu ifade edilen Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarının bu özelliği ise, aşılamaya rağmen COVID-19 enfeksiyonlarının yeniden artabileceğini gösteriyor.
Araştırmaya göre, virüse karşı önceden bağışıklık kazanmış kişilerin bile virüse yeniden yakalanma riski daha yüksek.
CNN'nin de altını çizdiği üzere, BA.4 ve BA.5 şimdiye kadar en hızlı yayılan COVID-19 alt varyantları olarak kayde geçmiş durumda.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin açıklamasına göre, bu iki alt varyantın Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Avrupa'nın geri kalanında önümüzdeki haftalarda baskın alt varyantlar olması bekleniyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin verileri de geçen hafta (13-19 Haziran) ülkede tespit edilen COVID-19 vakalarının yüzde 35'inin Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarından kaynaklandığını gösteriyor. Söz konusu oran, bir önceki hafta yüzde 29'du.
"Yeni alt varyanlar çıkabilir"
COVID-19'a karşı aşı geliştiren şirketlerden BioNTech'in kurucu ortaklarından Uğur Şahin de 18 Haziran'da İngiltere merkezli Financial Times gazetesine açıklamalarda bulunmuştu. Uğur Şahin, "Omicron'un aşılardan kaçabilen yeni bir alt türü çıkabilir" uyarısını yapmıştı.
BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının antikor tepkilerinden "kaçabildiğini" gösteren çalışmanın araştırmacılarından Dr. Barouch da kendi verilerine atıfta bulunarak "Verilerimiz COVID-19'un hala mutasyona uğramaya devam edebilme kapasitesinin olduğunu ortaya koyuyor" dedi:
"Pandemi kısıtlamaları kalktıkça tetikte olmaya devam etmemizde ve yeni varyant ve alt varyanlat çıktıkça bunları araştırmakta fayda var."
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de hızla yayılan BA.4 ve BA.5 alt varyantları için aşı arayışı içinde olduklarını açıklamıştı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan FDA'nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Peter Marks, güçlendirici aşının baskın türe etki etmesini sağlamak için araştırmaların sürdüğünü söylemişti.
Türkiye'de ve dünyada COVID-19
Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı haftalık COVID-19 tablosuna göre, Türkiye'de 6-12 Haziran haftasında 7 bin 556 yeni vaka tespit edildi, 20 kişi yaşamını yitirdi ve 7 bin 241 kişi iyileşti. Pandeminin başından bu yana ise toplam 15 milyon 85 bin 742 vaka kayıtlara geçti. Resmi rakamlara göre, aynı dönemde 98 bin 996 kişi COVID-19 sebebiyle hayatını kaybetti.
23 Haziran 2022 tarihi itibariyle, Türkiye'de üç doz COVID-19 aşısı uygulanan yurttaş sayısı 27 milyon 823 bin 616.
ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi'nin paylaştığı verilere göre, son 28 gün içinde dünyada toplam 39 bin 123 kişi COVID-19 sebebiyle hayatını kaybetti, 14 milyon 416 bin 678 yeni vaka kayıtlara geçti.
Pandeminin başından bu yana, 6 milyon 324 bin 412 kişi hayatını kaybederken toplam vaka sayısı 541 milyon 443 bin 156 seviyesinde. Şimdiye kadar tüm dünyada yapılan toplam COVID-19 aşı sayısı ise 23 Haziran itibariyle 11 milyar 631 milyon 811 bin 308. (SD)