* Fotoğraf: Barış Oral - Ankara / AA
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Çin ana karasında son 24 saatte 1656'sı yurt içi kaynaklı 1737 COVID-19 vakası saptandığını açıkladı. Hong Kong'da da 16 bin 597 yeni vaka kaydedildi.
TIKLAYIN - “Süper mutant” Deltacron tespit edildi
TIKLAYIN - "Pandemi bitmedi, tehlikeli yeni varyantlar kaçınılmaz"
Komisyon, COVID-19testi pozitif olduğu halde hastalık belirtisi göstermeyen 2 bin 177 vaka tespit edildiği ekledi. AA’nın aktardığına göre, Çinli sağlık yetkilileri, bu türden vakaları genel toplama dahil etmiyor, “asemptomatik vaka” olarak ayrı sınıflandırıyor.
Çin'de önceki gün virüs nedeniyle üç kişi hayatını kaybetmiş, ölümler 26 Ocak'tan bu yana kaydedilen ilk can kayıpları olmuştu.
Pandemide ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 128 bin 462 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi öldü.
Omicron’dan 5 bin 437 ölüm
Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde de Omicron varyantına bağlı yerel kaynaklı vakaların yol açtığı “5. Dalga” etkisini sürdürüyor.
Sağlık Koruma Merkezinden yapılan açıklamaya göre, kentte son 24 saatte 16 bin 597 vaka tespit edildi, 182 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca önceki günlerde rapor edilmeyen 61 ölüm daha kayıtlara geçti.
Ülkede Omicron vakalarının tetiklediği salgın dalgasında yıl başından bu yana 1 milyon 20 bin 910 vaka tespit edilirken 5 bin 437 kişi öldü. Yaklaşık 7 milyon nüfuslu Hong Kong'da bugüne dek 1 milyon 33 bin 541 vaka kaydedildi, 5 bin 650 kişi yaşamını yitirdi.
Vaka sayıları artışta
BBC Türkçe’nin Britanya, Hong Kong, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Kanada, Peru ve ABD'deki muhabirleri ülkelerdeki son durumu anlattı:
Britanya: Testi pozitif çıkanların kendilerini izole etmesi mecburiyeti Şubat ayı sonunda kaldırıldı. Bir ay öncesinde yani Ocak sonunda da hükümet, dükkanlar ve toplu taşıma araçları gibi kapalı kamusal mekanlarda maske zorunluluğunu ve mümkün olan durumlarda evden çalışma tavsiyesini kaldırmıştı.
Aylar önce kaldırılan maske zorunluluğu ve evden çalışma tavsiyesi, 2021 sonunda Omicron varyantının yol açtığı yeni vaka dalgası nedeniyle yeniden uygulamaya sokulmuştu. Rakamlar vakaların yeniden tırmanmaya başladığına işaret ediyor olsa da şu anda bu pek kaygı yaratmıyor gibi görünüyor.
Güney Afrika: Hükümet iki yıldır ilk defa Aralık ayında geceleri uyguladığı sokağa çıkma ve alkol satışı yasağını kaldırdı. Tüm kamusal alanlarda maske takmak zorunlu ve insanların çoğu bu kurala uyuyor.
Yeni Zelanda: Çok sıkı kapatmalar ve hemen tam bir izolasyon ile ülke salgın boyunca bir başarı öyküsü olarak örnek gösteriliyordu. Şimdi vaka sayıları hızla artıyor. Ülkede günde 1000'den az vaka sayısı birkaç hafta içinde günde 20 bine çıktı. Yeni Zelanda, iki yıl sonra sınırlarını açmaya hazırlanıyor.
Peru: Ülkede insanların çalışmaya devam etmek zorunda olması ile kamu sağlığı hizmetlerinin yetersizliği ve hazırlıksızlığı bir araya gelince salgın çok sayıda can kaybına yol açtı. Şimdi kısıtlamalar birer birer kaldırılıyor ve vakalar düşmeye devam ediyor.
Birçok yerde hala maske takılıyor ve birçok yere girmek için aşı belgesi göstermek gerekiyor.
Kanada: Restoranlar gibi iç mekanlara giriş için aşı belgesi kuralı koyan her eyalet ya da bölge, Nisan ayı itibariyle bu zorunluluğu kaldıracak. Ama aşı zorunluluğu bakım işleri gibi bazı sektörlerde çalışanlar için hala geçerli olacak. Maske zorunluluğu da okullar da dahil kaldırılıyor.
Ülke çapında federal hükümetin aldığı kararlara göre, hava ve demiryolu seyahati yaparken hâlâ maske takmak ve aşı belgesi göstermek gerekecek. Ayrıca hükümet Kanada vatandaşlarına test zorunluluğu kurallarını yumuşatmaya başlamış olsa da, şimdilik tüm aşılarını olmuş olanlar bile ülkeye girerken hâlâ test olmak zorunda.
Bu kararlar, ülkenin başkentinde haftalarda devam eden ve Kanada'nın en önemli ticaret yollarından birinin kapanmasına yol açan COVID-19 önlemlerine karşı protesto gösterileri ardından alındı.
ABD: Genel tablo, özgürlüklerin geri döndüğü yönünde. Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu iki eyalet Texas ve Florida'da maske zorunluluğu ya kalktı ya da çok sınırlı uygulanıyor. Demokratların etkin olduğu ve bir dönem çok sıkı maske kuralları uygulanan eyaletlerde bile yasaklar Beyaz Saray tavsiyelerinin de ötesinde yumuşatıldı. Örneğin New York ve New Jersey'de iç mekanlarda maske zorunluluğu artık yok.
ABD hala nüfusa oranla en çok ölüm yaşanan ülkelerin başını çekiyor ama günlük vaka sayı 800 binden 36 bine düştü. Hastaneye yatanların sayısında da yüzde 75 düşüş var. (AS)