*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Pfizer ve BioNTech şirketleri yeni aşının yanı sıra hali hazırda kullanılan Covid-19 aşısının üç doz yapılması durumunda yeni varyantı etkisiz hale getireceği, bununla birlikte iki doz aşının varyantı durdurmak için "büyük olasılıkla" yetersiz olacağını kaydetti.
İki şirketin yaptığı ortak açıklamada, "Omicron varyantı için özel bir aşı geliştirmeye devam edeceğiz. Umuyoruz ki aşı mart ayından itibaren kullanılabilecek" denildi.
İki doz aşının yeni varyantın neden olacağı hastalığın ağır geçirilmesini önleyeceği ifade edilen açıklamada, "Elde edilen ilk verilere göre koruma üçüncü doz ile çok daha güçlü hale geliyor" bilgisi verildi.
BioNTech kurucuları Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Covid-19'a karşı geliştirdikleri aşıdaki son durum ve Omicron varyantı hakkındaki bulgularına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Ön çalışmalarında Omicron varyantının iki doz BioNTech aşısı olanlarla üç doz aşı olanları nasıl etkilediğini incelediklerini anlatan Şahin, ilk verilerin üçüncü doz BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı yeterli düzeyde koruma sağlayabileceğini ortaya koyduğunu belirtti.
TIKLAYIN - Omicron varyantı bir kişide evrilmiş olabilir
Omicron paniği
Dünya Sağlık Örgütü tarafından çok hızlı bulaşan hastalıklar kategorisine alınan Omicron varyantı, kasım ayı sonunda ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti'nde tespit edilmiş, ardından da birçok ülkede varyantın izine rastlanmıştı.
Omicron, özellikle Delta varyantının neden olduğu salgının 5. dalgasından ağır etkilenmeye başlayan Avrupa'da büyük bir endişe ve panik yarattı. Pek çok ülkede vakalar artarken, kısıtlamalar geri geldi.
Bilinen belirtileri
Yeni omikron varyantıyla bağlantılı Covid semptomları, Güney Afrikalı bir doktor tarafından "son derece hafif" olarak tanımlandı.
Güney Afrika Tabipler Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee, Pazar günü BBC'ye, 18 Kasım civarında, "olağandışı semptomlar" ile başvuran hastaları görmeye başladığını söyledi.
"Aslında 33 yaşlarında olan bir erkek hastayla başladı ... ve bana son birkaç gündür aşırı derecede yorgun olduğunu ve biraz baş ağrısıyla birlikte bu vücut ağrıları olduğunu söyledi" diye aktardı.
Hastanın boğaz ağrısı olmadığını, ancak daha çok "boğazı cızırtısı" olduğunu, ancak öksürük veya tat veya koku kaybı olmadığını söyledi.
Coetzee, erkek hastayı Covid için test ettiğini ve ailesi gibi onun da pozitif olduğunu söyledi ve ardından o gün delta varyantından farklı olan aynı tür semptomlarla başvuran daha fazla hasta gördüğünü söyledi.
30'dan fazla mutasyon
Varyant, Alfa ve Delta varyantları gibi Yunan kod adlarının modelini izleyerek Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron olarak adlandırıldı.
Omicron, virüsün yüzeyinde bulunan ve aşıların ile bazı tedavilerin hedefi olan spike proteinlerinde 30 olmak üzere, virüsün orijinal versiyonuna göre 50 yazım değişikliğine sahip.
Bu mutasyon seviyesi uzmanlara göre büyük olasılıkla virüsü yenemeyen tek bir hastadan geldi.
(PT)