*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Omicron varyantının ilk kez Güney Afrika tarafından bildirilmesinden önce, 19 ve 23 Kasım tarihleri arasında Hollanda'da alınan iki test örneğinde tespit edildi.
Testlere girenlerin Güney Afrika'yı ziyaret edip etmedikleri belli değil.
Daha önce geçen Pazar günü Güney Afrika'dan gelen iki uçuşun varyantın ilk vakalarını Hollanda'ya getirdiği düşünülüyordu.
Başkent Amsterdam'a uçuş yapan 14 kişide koronavirüs tespit edilen 61 yolcudan Omicron testi pozitif çıktı.
Aşının etkisi araştırılıyor
Erken kanıtlar, Omicron'un daha yüksek yeniden enfeksiyon riskine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bilim insanları, ağır mutasyona uğramış varyantın aşıların etkinliğini nasıl etkilediğinin bilinmesinin yaklaşık üç hafta süreceğini söylüyor.
Daha önceki vakaları açıklayan Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (RIVM) Salı günü yaptığı açıklamada, "Özel bir PCR testinde, örnekler spike proteininde bir anormallik gösterdi" dedi.
"Bu, Omicron varyantının... dahil olabileceği endişesini artırdı. Sağlık yetkilileri ilgili kişileri bilgilendirecek ve kaynak ve temas takibine başlayacak" diye de ekledi.
RIVM ayrıca Pazar günü iki uçuşta bulunan yolcular arasında bir dizi farklı Omicron türünün bulunduğunu söyledi.
Bir sözcü, "Bu, insanların büyük olasılıkla birbirinden bağımsız olarak, farklı kaynaklardan ve farklı yerlerden enfekte oldukları anlamına geliyor" dedi.
Güney Afrika tecriti
Bu arada Hollanda makamları da Güney Afrika, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den seyahat eden binlerce yolcuyla temasa geçip test yapmaya çalışıyor.
ABD, Kanada, İngiltere ve AB, yeni varyantla ilgili endişeler nedeniyle Güney Afrika'dan seyahatleri kısıtladı.
TIKLAYIN - "Omicron varyantı aşı eşitsizliğinin doğal sonucu"
Ancak BM Genel Sekreteri António Guterres, Güney Afrika'nın tecrit edilmesinden "derin endişe duyduğunu" söyledi ve "Afrika halkı, mevcut ahlaksızca düşük seviyedeki aşılardan sorumlu tutulamaz" dedi.
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, daha geniş bölgenin haksız ayrımcılığın kurbanı olduğunu söyledi ve yasakların varyantın yayılmasını önlemede etkili olmayacağını da sözlerine ekledi.
Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, seyahat yasaklarının "gelişmiş genomik dizilimi ve yeni varyantları daha hızlı tespit etme yeteneği nedeniyle Güney Afrika'yı cezalandırmaya benzer" olduğu belirtildi.
(PT)