Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki ekonomi forumundaki konuşmasında IMF Başkanı Christine Lagarde, "Çevre sorunlarını çözemezsek önümüzdeki 50 yılda bizi karanlık bir gelecek bekliyor" dedi. Legarde, dünyanın iklim değişikliğini önlemek ile ilgili ‘kritik kararlar' alma konusunda başarısız olunması halinde "Bu pişmemize, kızarmamıza ve kavrulmamıza sebep olacak" dedi.
IMF'den yapılan açıklamanın bir benzeri de geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelmişti. Erdoğan, Rize İl Danışma Meclisi'ndeki konuşmasında "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka, ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik" demiş ve eklemişti: Anlık kazançlar uğruna güzelliklerimizin tahribine asla müsaade etmemeliyiz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün Trabzon'da yaptığı açıklamada "Şehrimizin doğası bir cennet doğasıdır. Şehrimizin doğasına zarar verdik mi? Evet, verdik. Çok net söylüyorum, bu bizim sorumluluğumuz" ifadelerini kullanmıştı.
Paris İklim Anlaşması askıda
Yaz ortasında ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı çekilme kararı, Paris İklim Anlaşması’nın geleceğini tehlikeye atmıştı. Türkiye, ise imza attığı anlaşmanın TBMM’deki onay sürecini tamamlamak için gelişmeleri takip edecek.
"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz"
bianet'e konuşan akademisyen, yazar ve radyo programcısı Ömer Madra, Christine Lagarde’nin daha önce de benzer söylemleri olduğunu hatırlattı, ekonomi ile siyaset ilişkisinin IMF gibi yapıların gerçek tedbirler almasına engel olacağını belirtti ve ekledi:
“Ben buna Ziya Paşa’nın 1870’te Hürriyet gazetesini tek başına çıkarırken yazdığı Terkib-i Bend şiiriyle cevap vermek istiyorum. Orada bir tane beyit var ki zaten bu gibi şeylerin hepsine birden cevap verebiliyor: 'Ayînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde'.”
"Çok ciddi bir mücadele gerekiyor"
IMF Başkanı’nın açıklaması için “Çok tereddütteyim” diyen Madra, şöyle devam etti: “Şimdi neo liberalizm üzerine de söylemleri var, ‘Kapitalizm ile böyle gitmeyecek falan’ diye ama mevcut sistemle öylesine bağlılar ki…
"IMF ekonomik ve parasal olarak öylesine güçlü bağlarla bağlanmış durumda ki... Bütün siyasetçiler de azami kar elde etmeyi hedefleyen şirketler ile birbirine bağlı. Bu siyasi iradeyi göstermeleri için çok ciddi bir mücadele verilmesi gerekiyor.
"Tedbir açıklamaları inandırıcı değil"
"Britanya’nın Çevre Bakanı Michael Gove da bugüne kadar kadar akıl almaz derecede gafil konuşuyordu. Ama geçenlerde ‘Britanya’nın toprak verimliliğinin, erozyona uğramasına 30 ila 40 yıl kaldı’ diye açıklama yapmış. Hatta ‘Ülkeler darbeleri, savaşları ve çatışmaları atlatabilirler, hatta Avrupa Birliği’nden çıkmayı da ama hiçbir ülke kendi toprağının kaybına ve bereket kaybına dayanamaz. Tedbir alacağız’ diyor. Buna da inanmıyorum.
"Türkiye'de bu kömür lobisiyle düzelme olmaz"
“Bu toprak üzerinde hem böcek öldürücüler hem de ot öldürücüler imal eden dev şirketler var. Onlara karşı bir şey yapabileceğini düşünmüyorum.
“IMF’nin de, Türkiye’nin de büyük kömür lobisiyle düzelmek niyeti olduğunu düşünmüyorum. Tek çare sürekli mücadele edip çevrenin yağmalanmasına karşı çıkmak." (PT)