bianet’in Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu desteği ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un süpervizörlüğünde gerçekleştirdiği "Barış Haberciliği" projesi “Barış Gazeteciliği" atölyeleriyle devam ediyor.
Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen atölyede ombudsmanlar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri barış gazeteciliğini tartışıyor.
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. İncilay Cangöz ile Prof. Alankuş’un sunumlarıyla başlayan atölyeye Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici, Cumhuriyet gazetesi okur temsilcisi Güray Tekin Öz, gazeteci Mete Çubukçu, Kaos GL’dan Yıldız Tar, Firedrich Ebert Stiftung’dan Mert Onur, Barış İçin Kadın Girişimi’nden Burcu Arıkan, Barış Meclisi’nden Hakan Tahmaz, Tarih Vakfı’ndan Güven Gürkan Öztan, İHOP'tan Feray Salman, Hrant Dink Vakfı'ndan Nuran Gelişli, Barış Haberciliği Projesi Kordinatörü Begüm Zorlu, IPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater ve bianet İdari İşler Yöneticisi Baran Gündoğdu katıldı.
Prof. Alankuş: Barış gazeteciliği editöryel politika olmalı
Atölye öncesinde Prof. Dr. Alankuş atölyeden beklentileri ve proje ile ilgili bianet’e konuştu.
“Türkiye’deki barış sürecinde en çok ihtiyacı olan şey barış gazeteciliği. Çünkü barış hükümet politikası olduğunda medya barıştan yana olabiliyor. Ama öte yandan bunun çifte standartlı olduğunu görüyoruz. Derdimiz barış gazeteciliğinin birçok medya kuruluşu tarafından editöryel politika haline gelmesi.
“Konjonktürel olarak Türkiye’de medya patronları da barış gazeteciliği yapmaktan yana. Çıkarları bu yönde. Söylenmemiş bir uzlaşma olduğunu düşünüyorum. Barış gerekiyor. Herkes bunda hemfikir, nasıl olduğu konusunda hemfikir değiller. Bunun editöryel politika haline gelmesi patronlarla ve genel yayın yönetmenleri ile gerçekleşebilecek bir durum. Ama Doğan Yayın Grubu, yayın ilkeleri arasında barış gazeteciliğini aldı, bu 10 yıl önce hayal bile edilemezdi.”
İkinci atölye akademisyenlerle
Sivil toplum temsilcileri ve ombudsmanlarla yapılan bu atölye Barış Gazeteciliği Projesi’nin ikinci ayağı olan atölye çalışması kapsamında düzenlenen üçüncü atölye.
Gazetecilerle yapılan ilk atölyenin ardından ikinci atölye 18 Nisan’da akademisyenlerle birlikte yapıldı. Akademisyenlerle beraber gerçekleştirilen atölyeye Kadir Has Üniversitesi’nden Alankuş, Eylem Yanardağoğlu, Suncem Koçer ve İrem İnceoğlu, Sabancı Üniversitesi’nden Tunç Karaçay, Yasin Duman ve Emre Hatipoğlu, Anadolu Üniversitesi’nden Nezih Orhon ve Cangöz, Ankara Üniversitesi’nden Ülkü Doğanay, Boğaziçi Üniversitesi’nden Nur Bekata Mardin, Çukurova Üniversitesi’nden Nurçay Türkoğlu, Kocaeli Üniversitesi’nden Göktürk Yıldız, Doğuş Üniversitesi’nden Barış Çoban ve İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Özden Cankaya ile bianet'ten Mater, Zorlu ve Evren Gönül katıldı.
Barış Haberciliği Projesi
Projenin ilk ayağında dokuz gazetenin 1 Eylül -15 Ekim 2014 tarih aralığındaki nüshaları barış haberciliği kriterlerine göre tarandı. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Yrd. Doc. Dr. Altuğ Akın’ın koordinasyonunda sonuçlar üzerinden bir rapor hazırlandı. Önümüzdeki bir ay içinde bu raporun temel alındığı dört atölye çalışması gerçekleştirilecek. Atölyeler gazeteci örgütleri ve haber editörlerinin yanı sıra okur temsilcileri ve hak örgütleri, iletişim akademisyenleri ile yapılacak.
Atölyelerde gerçekleşen barış haberciliği tartışmaları sonucu ortaya çıkan müşterek çalışma ile birlikte habercilerin kullanımına sunulacak online/basılı barış gazeteciliği el kitabı ve online kütüphanesi oluşturulacak. Projenin son faaliyeti olarak da Barış Haberciliği Konferansı düzenlenecek. (EA)